Hoe zorg je voor voor veiligheid in je Online Training? - Leer Trainen vanuit je Vak

Hoe zorg je voor voor veiligheid in je Online Training?

Graag neem ik je mee in twee ervaringen van deelnemers aan een online training…. Met daarna uiteraard tips om er voor te zorgen dat je zoveel mogelijk het gevoel van veiligheid aan je deelnemers kunt geven in een online training. 

Ervaring 1 Vorig jaar. Ik nam deel aan een online training en had er veel zin in.Terloops werd er een opmerking gemaakt; deze training (iedereen had zijn webcam aan) wordt opgenomen zodat we deze training ook beschikbaar kunnen stellen aan de andere leden.

Ik blokkeerde…

Het was een training waarin er ook verwacht werd dat je persoonlijke ervaringen zou delen. Sterker nog, dat was juist mede de kracht van de training.

Maar… ik merkte dat het voor mij niet goed voelde om dit te doen. Immers, ik had geen idee waar deze beelden terecht zouden komen en wie ze zou zien. Het voelde voor mij niet veilig op deze manier.

Ervaring 2 Een ander voorbeeld van een vriendin van mij. Ze volgde een online training (van enkele dagen) en mocht al vrij in het begin van de training al direct een rollenspel doen voor de groep. De deelnemers aan de training kende ze nauwelijks en ze had ook eigenlijk geen idee wat er van haar verwacht werd. Ze had het gevoel dat ze geen fouten mocht maken en ze, vertelde me ze later, stond eigenlijk in de stand om weg te rennen.

Zomaar twee voorbeelden waarin ik van mening ben dat aan het principe veiligheid en de emotie te weinig aandacht is besteed.

In mijn ogen heb je veiligheid nodig om prettig te kunnen leren. Om je open te kunnen stellen en fouten te kunnen maken. Om te ervaren dat ook jouw mening er toe doet en te ervaren dat je nieuwe dingen mag uitproberen. Want, proberen lukt immers altijd!

Als je bang bent om te falen dan zorgt dat er voor dat je precies het tegenovergestelde doet. Je sluit je  af, kunt je niet meer focussen en leert niet meer. Daarom is een veilige leeromgeving, ook online echt cruciaal.

Een paar concrete tips om er voor te zorgen dat je als trainer wel aandacht geeft aan het principe veiligheid en emotie:

Voorafgaand aan de training voor jezelf o.a:

  • Verdiep je in de vraag van de deelnemers, houd een intake zodat je een training op maat kunt aanbieden
  • Verdiep je in de tool waarin je de training geeft. Weet echt hoe de tool werkt en test het. En, zorg voor goed geluid.
  • Wees realistisch; moet de training echt opgenomen worden? Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen. 

Voorafgaand aan de training voor de deelnemers o.a:

  • Geef aan de deelnemers aan wat je van ze verwacht. Inhoudelijk voor de training maar ook technisch, bijvoorbeeld in welk programma je gaat werken, dat je een headset adviseert, en dat de deelnemer alleen in een rustige omgeving moet zitten.
  • Geef een telefoonnummer door dat ze kunnen bellen voor ondersteuning bij technische hulp. En.. geef aan dat ze op tijd (bijvoorbeeld 15 minuten van te voren) moeten inloggen.
  • Stuur eventuele materialen die de deelnemers nodig hebben alvast voorafgaand aan de training op. Hetzij per post (zodat ze het direct kunnen invullen) hetzij digitaal.

Tijdens de training o.a:

  • Zorg vanaf de start voor duidelijkheid. Geef eventuele ondersteuning op de techniek van het programma, zet eventuele technische instructies op de eerste dia, benoem de globale pauzetijden en check vanaf de start of er al vragen zijn van de deelnemers.
  • Geef aan wat je verwacht van; gebruik microfoon, camera en chat.
  • Maak direct vanaf de start verbinding met je deelnemers. Benoem ze bij naam en geef aan dat er vragen gesteld mogen worden. Ga ook in op de vragen die per chat gesteld worden. Daarmee zet je direct de toon voor de rest van de training.
  • Geef het programma aan en laat daarmee duidelijk zien wat het de deelnemer oplevert om de training te volgen. De ‘what’s in it for me’.
  • Neem de tijd voor een kennismaking, ook online. Dit hoeft niet lang te duren maar een vorm van kennismaking is belangrijk voor het je veilig voelen in de training.
  • Benoem dat je hier bent om te leren en te experimenteren. Je mag proberen en er achter komen dat iets niet werkt en je mag ook proberen om er achter te komen hoe het wel werkt. Maak het luchtig. 🙂 
  • Zorg dat de opdrachten die je geeft echt duidelijk zijn en zet ze op een dia. Deel deze dia, zo mogelijk ook in de subroom als deelnemers in subrooms aan de slag mogen. Geef eventueel een hulpmiddel in de vorm van bijvoorbeeld een gespreksstructuur mee als het gaat om het oefenen van rollenspelen. De deelnemer moet het gevoel hebben dat hij weet wat hij moet doen en hoe die dat moet doen. 

Kortom, bij deze een oproep aan jou als (aankomend) trainer om vooral de veiligheid van de deelnemers ook in een online training niet uit het oog te verliezen. Het is in mijn ogen echt een basisvoorwaarde om goed te kunnen leren.

Heel veel plezier met het toepassen van de tips. En, mocht je nog vragen hebben laat het dan gerust weten. 

* Inspiratie voor dit blog heb ik onder andere gehaald uit het boek van Ria van Dinteren  & Katelijn Nijsmans; In het echt ben ik veel leuker! - Online impact realiseren door breinkennis toe te passen