Over Janny - Leer Trainen vanuit je Vak

 Over Janny van der Laan


Het is al heel wat jaren geleden. Vers klaar met mijn opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming begon ik aan een traineeship. Ik was heel erg blij met deze kans, ik mocht mezelf nog verder ontwikkelen en het vinden van een baan was in de toen economische situatie niet heel erg gemakkelijk. 

4 dagen in de week zat ik op een opdracht, de vijfde dag was gereserveerd voor opleiding. Ik kreeg zowel inhoudelijke opleidingen op het gebied van kennis als gedragstrainingen. Mijn ambitie binnen het traineeship was ook toen al om trainer te worden.

De inhoudelijke trainingen vond ik doodsaai..

Ik merkte dat ik de trainingen op het gebied van gedrag super interessant en waardevol vond. Door de theorieën die werden aangedragen, de oefeningen en de interactie. Maar, ik merkte ook dat ik de inhoudelijke trainingen dodelijk saai vond.

Deze werden gegeven door verschillende inhoudsdeskundigen en deze waren met alle goede bedoelingen Powerpointpresentaties aan het wegklikken met hele volle dia’s. Hoe zeer ik het ook probeerde ik kon mijn aandacht er niet bij houden. Ik probeerde het echt, want ik vond het ook sneu voor diegene die de training aan het geven was. Zag dat ze echt hun best deden maar dat het gewoonweg niet overkwam.

Het zal je dan vast ook niet verbazen dat van deze trainingen weinig tot niets heb opgestoken.

Het zaadje was geplant


Ik merkte dat ik hier oprecht wat aan wou veranderen. Hoe kun je ervoor zorgen dat experts wel goede en waardevolle trainingen kunnen geven zodat het geleerde echt beklijft bij de deelnemers? En, zodat de experts er ook echt plezier aan beleven en energie van krijgen?

Ik besefte dat ik daarin verder wou maar dat het traineeship waar ik op dat moment in zat voor mij niet de juiste weg was. Dus gestopt met het traineeship en nog een opleiding gevolgd. (HBO, Opleidingskunde, Training & Human Development) En, achteraf nog steeds heel erg blij met deze keuze.


In dit interview met mij krijg je 5 tips om een steengoede training neer te zetten.

Mijn Missie

Het is mijn missie om jou een goede Online en/of Face to Face training te laten geven vanuit je eigen vakgebied waarin jij staat te stralen van enthousiasme. Je staat relaxed voor de groep en zet je deelnemers ook echt aan het werk in plaats van dat je zelf aan het woord bent.

Je durft te genieten van het feit dat je expert bent en je durft je oprecht trainer te noemen. En, de deelnemers aan jouw training staan te popelen om het geleerde uit je training toe te passen!

Ondertussen heb ik ruim 650 trainers begeleid in het maken en geven van hun eigen training. De onderwerpen verschilden enorm. Dit varieerde van veiligheidsaspecten in een tunnel, gezonde voeding, crisiscommunicatie, communiceren met laaggeletterde, training Belbin, recruitment, business plan, beoordeling en ontwikkelingsgesprekken voor leidinggevenden, verkooptraining en een vrijwilligerstraining.

Kortom het onderwerp maakt niet uit. Jij bent expert in je eigen vakgebied van mij leer je hoe je jouw eigen training kunt maken en geven.