Een eyeopener door het scheiden van afval - Leer Trainen vanuit je Vak

Een eyeopener door het scheiden van afval

Een paar maanden geleden was ik op vakantie. We zaten heerlijk in een huisje in het noorden van Zweden, heel dichtbij het skigebied. Behalve het vele wandelen en uitstapjes maken kookten we ook nog zo af en toe. En, als je met z’n vieren bent produceer je stiekem best wat afval.

Daar kwam een uitdaging!

In Zweden zijn ze aardig goed georganiseerd als het op het gescheiden inzamelen van afval aankomt. En in de basis vind ik dat een goed systeem.

Maar…. Je moet het mensen (zeker op vakantie :-)) wel gemakkelijk maken. Ik vind het dan prettig dat het direct duidelijk is wat waar in moet. Dus, heb bijvoorbeeld vier afvalbakken in je huisje en plak op iedere bak duidelijk (tekst of pictogram) wat er in moet. Dan, moet je er ook voor zorgen dat er natuurlijk plaats is in de container….

In Zweden zijn ze er nogal strikt op. Ik merkte dat ik er wat minder strikt in werd omdat:

  • Het voor mij niet helemaal duidelijk was.
  • Ik vond dat het mij moeilijk werd gemaakt; er was bijvoorbeeld lang niet altijd plaats voor mijn afval in de container.

Terug naar het maken en geven van een training...

​Welke moraal zit er in bovenstaande volgens jou voor deelnemers aan een training?

Moraal

Naar mijn idee het volgende; als je een gedragsverandering teweeg wil brengen dan zijn naar mijn visie een aantal zaken belangrijk:

  • Doel: het doel moet duidelijk zijn, what’s in it for me? Wat levert het mij op als ik bijvoorbeeld op een andere manier ga communiceren?
  • Tools: de tools moeten voorhanden zijn; als je wil dat je deelnemers bijvoorbeeld op een juiste manier feedback gaan geven, zorg dan dat ze ook in de werksituatie worden herinnerd aan de theorie die in de training is behandeld. Denk aan een job-aid (kan ook een visitekaartje formaat zijn zijn met tips), licht de leidinggevenden in of zorg voor een Follow up.
  • Duidelijk: de tools moeten duidelijk zijn. Als je wil dat je deelnemers daadwerkelijk met het geleerde aan de slag gaan zullen ze ook moeten weten hoe de tools werken. Laat ze oefenen in de training en daarop reflecteren. Daarna nog een keer oefenen. Zorg dat je deelnemers vertrouwen hebben in dat wat ze moeten gaan toepassen buiten de trainingssituatie. Hebben ze dat niet, dan zullen ze het ook niet of in ieder geval niet met succes gaan toepassen.

Wat ga jij inzetten om er voor te zorgen dat je deelnemers het geleerde echt gaan toepassen? Ik ben benieuwd!