En daar stond je.. met je mond vol tanden…

De deelnemer stelde echt een goede vraag. En jij... je kreeg een black – out. Je wist het antwoord gewoon echt niet.
Onze beddenverkoper pakte het anders aan...
Een aantal weken geleden liepen vriendlief en ik in de stad. We waren op zoek naar een bed. Een goed bed waar je eventueel ook nog met een kind in kan liggen zonder dat je zelf heel erg beroerd slaapt…
In het verkoopgesprek dat we met de verkoper hadden gaven we onze wensen aan. Ik gaf daarin onder andere aan dat ik last heb van scoliose. De verkoper liet ons netjes uit praten en gaf toen heel eerlijk aan dat hij niet wist wat scoliose was.
Wat een TOP verkoper! Als je iets niet weet kun je er omheen praten maar uiteindelijk krijg je dat als klant toch door. Doordat hij gewoon eerlijk aan gaf dat hij niet wist wat het was had ik direct vertrouwen in deze verkoper.
Hoe doe jij dat eigenlijk als jij een training geeft?
Durf jij dan ook eerlijk te zeggen als je iets niet weet? Moet je als trainer alleswetend zijn?
Wat vind jij?!
Ik vind van niet. Natuurlijk bereid je jezelf goed voor en wil je goed op de hoogte zijn van alles wat er rondom het onderwerp van je training speelt. Maar… ook jij bent toch geen wandelende computer? Het is, in mijn ogen, echt niet erg als je iets niet weet.
Krijg je een vraag waar je het antwoord niet op weet? Dan kun je bijvoorbeeld het volgende doen:
Stel vragen
Geef aan, dat is een goede vraag die je stelt. Wie heeft daar een antwoord op? Op die manier geef je jezelf even de tijd om na te denken over het antwoord. En, per slot van rekening moeten de deelnemers het ook met elkaar oplossen als jij er niet bent dus het is direct een goede oefening. Luister goed naar wat de deelnemers zeggen en denk ondertussen na. Vat samen wat de deelnemers hebben gezegd en voeg daar zo mogelijk nog iets extra’s van jezelf aan toe. Is het een goed antwoord? Dan laat je het daarbij. Ben je nog niet tevreden over het antwoord..?
Geef dan aan dat het een goede vraag is en dat je er graag nog even op terugkomt per e-mail bijvoorbeeld. En, een open deur maar toch, kom er ook daadwerkelijk op terug! Danwel in de training, danwel achteraf per e-mail of telefonisch.
Parkeerflip
Bij een incompany training over een bepaalde wetgeving die deelnemers aan de train de trainer eens hebben gegeven hebben we het als volg opgelost. Per groep hebben we een parkeerflip gemaakt. Als er zaken waren die niet duidelijk waren, ook niet voor de trainer, dan werd er op de flip een aantekening van gemaakt. Hier werd ook de naam bij geschreven van degene die het had ingebracht. De vragen / onduidelijkheden werden vervolgens achteraf beantwoord door de verantwoordelijke van het project. Op deze manier gingen de trainers met een stuk meer vertrouwen de training in!
Ik zie dat dit (het gevoel hebben niet alles te weten) bij veel beginnende trainers een drempel is. Ik hoop dat deze drempel na het lezen van dit blog iets lager voor je is geworden.