Werkvorm: Een kruiswoordpuzzel in je training?

Je kunt als trainer natuurlijk zelf een kruiswoordpuzzel maken en in laten vullen door je deelnemers over de stof die is behandeld in de training.
Maar... je kunt ze ook voor elkaar een puzzel laten maken. Zo zijn ze twee keer met de stof bezig en zorg je ervoor dat het geleerde echt blijft hangen. Een mooie borgingsmethode dus!
Hoe gaat het in zijn werk? Hieronder vind je een omschrijving van deze werkvorm. Deze werkvorm bestaat uit twee delen: Deel 1 puzzel voorbereiden en Deel 2 puzzel laten maken.
Heel veel succes en vooral plezier!
Deel 1: Puzzel voorbereiden
(ongeveer 25 minuten)
Leerdoel
Borgen van het geleerde
Benodigdheden
Voor iedereen ruitjespapier en een pen, vervolgens voor iedereen een flap-over met ruitjespapier (vaak op achterkant flap-over) en een stift.
Uitvoering
- 1Geef het leerdoel aan. (natuurlijk specificeer je deze nog)
- 2Geef aan; belangrijk om hetgeen wat je hebt geleerd nog even de revue te laten passeren. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat het geleerde langer beklijfd en dat je het ook daadwerkelijk gaat toepassen.
- 3Opdracht: Maak een kruiswoordpuzzel waarbij je de voor jou belangrijkste elementen uit deze training gebruikt. Doe dit individueel.
- 4Je krijgt eerst als klad ruitjespapier, daarna, als die af is mag je hem op een flap-over zetten, op ruitjespapier. Als je hem af hebt gaat iemand anders hem ook daadwerkelijk maken.
- 5Duidelijk? (geef evt. een voorbeeldvraag aan)
- 6Geef tijd aan en deel ruitjespapier uit. (later flap-over + stift)
- 7Aan de slag! (loop als trainer rond en motiveer, en zorg dat ze er serieus mee aan de slag gaan)
- 8Rond af, hoe was het om te doen? Wat levert het je op? Terugkoppeling naar leerdoel.
Deel 2: Puzzel maken
(ongeveer 15 minuten)
Leerdoel
Borgen van het geleerde
Benodigdheden
Voor iedereen een puzzel (op flap-over) , een potlood en gummen.
Uitvoering
- 1Geef het leerdoel aan.
- 2Je mag nu daadwerkelijk een kruiswoordpuzzel gaan maken. Geef de tijd hiervoor aan.
- 3Aan de slag (in principe zonder de gekregen hand-outs e.d.)
- 4Loop rond, motiveer, observeer.
- 5Rond plenair af; hoe was het om te doen? Wat waren de moeilijke vragen? Behandel nog een paar moeilijke vragen.
- 6Als je nu terug kijkt op de training; waar heb jij het meeste aan gehad?
- 7Terugkoppeling naar het leerdoel.
Door een puzzel eerst voor te bereiden en vervolgens te laten maken, zijn je deelnemers op een hele andere manier bezig met de stof. Ook wordt een heel ander deel van de hersenen aangesproken. Daarover wellicht een volgende keer meer.
Via twitter kreeg ik een goede vraag; hoe lang ben je hiermee bezig? Ik heb bovenstaande werkvorm onder andere uitgevoerd op de terugkomdag van een incompany train de trainer traject. Daar duurde het ongeveer 40 minuten. Reken ongeveer 25 minuten voor deel 1 puzzel voorbereiden en 15 minuten voor deel 2 puzzel maken.
Echter, je kunt dit natuurlijk ook zelf wat sturen. Als je minder tijd hebt kun je aangeven dat ze bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel moeten maken voor elkaar van 4 woorden. Bij stap 2 kunnen ze elkaar ook helpen na verloop van tijd.
Heel veel toepassingsplezier! 🙂