Waar zit het onkruid in jouw training? - Leer Trainen vanuit je Vak

Waar zit het onkruid in jouw training?

Heerlijk om af en toe in de tuin te werken. Hoewel we geen grote tuin hebben, verbaas ik me er over hoeveel onkruid er kan groeien.

Soms denk ik, dat is best een mooi plantje, zou dat onkruid zijn? Maar goed, ik heb dan ook geen groene vingers... Uiteindelijk haal ik het er dan toch maar uit.

Of, zoals nu, ik heb echt een overschot aan basilicum, dat zo'n klein plantje zo groot kan worden... Bizar... Ook hier, met pijn in mijn hart, ik moet er toch echt wat uithalen. Mijn doel is namelijk een mooie enigszins goed onderhouden tuin.

Genoeg over onkruid in de tuin.

Onkruid in je training

Het vorige blog ging over het belang van stellen van doelen in je training. Dit keer gaat het over werkvormen, oefeningen die je in je training inzet om je doel te bereiken.

Ook bij het ontwikkelen van je training is het goed om het onkruid te verwijderen.

Ik heb het wel eens; denk ik oprecht dat is een goed idee voor een werkvorm! Vol enthousiasme werk ik het uit. Als ik er dan de volgende dag naar terug kijk dan:

  • is het meestal een leuke en creatieve werkvorm 🙂
  • denk ik: hij is leuk en creatief (het plantje waarbij je twijfelt of het onkruid is) maar... hij beantwoordt niet aan de doelen die ik heb voor de training.

Hoe zit dat bij de werkvormen van jouw training? 

  • Zit daar onkruid tussen?
  • Of zit daar een mooi plantje tussen waarvan jij twijfelt of het onkruid is?
  • Of zit daar iets tussen wat je al jaren doet (omdat het zo leuk, gemakkelijk, vul zelf in) maar wat eigenlijk onkruid is?

Kijk nog eens naar je training / workshop

Kijk nog eens goed naar je (bestaande) training of workshop en bekijk of je met de werkvorm die je in wil zetten ook echt het doel behaalt. Ik vind het zelf fijn om dit met behulp van een schema te doen, bijvoorbeeld deze.

Werkvormen
Leerdoel: 
Aan het einde van de training ….

Leerdoel: 
Aan het einde van de training ….

Leerdoel: 
Aan het einde van de training……

Post-its clusteren
X
 
 
Leestafel
 
X
 
Praktijksimulatie
 
 
X
Wie of wat ben ik?
X
X
X


  • Bovenaan vul je de leerdoelen in die je hebt.
  • Links vul je de werkvormen in die je hebt.
  • Vervolgens zet je per werkvorm in het schema een kruis. Met welke werkvorm behaal je welk doel? Het kan ook zijn dat 1 werkvorm, in dit voorbeeld Pietje, aan meerdere doelen werkt.
  • Door een schema te gebruiken krijg je snel het overzicht. Je ziet snel of je vergeten bent om aan een doel aandacht te geven of dat je te veel aan 1 doel werkt.

Succes met het verwijderen van het onkruid in jouw training!

Wil je graag hulp hier bij? Kijk eens naar de 1 op 1 Samenwerken aan je (online) Training of naar de Incompany Train de Trainer.