Incompany - Leer Trainen vanuit je Vak

Incompany

Tijdens de op maat gemaakte incompany train-de-trainer leren medewerkers hoe zij een eigen training maken en geven.

Het is ook mogelijk dat ik de training maak, compleet opgeleverd met trainershandleiding en materialen. Daarbij kan ik ook een blended leertraject voor jullie vormgeven waarbij we kijken wat er online kan door middel van een e-learning, Live Online Training en wat er face to face kan. 

Uiteraard train ik vervolgens jullie medewerkers hoe zij – aan de hand van deze trainershandleiding – de training kunnen geven.


Herken je dit? 


Je wil graag je eigen medewerkers inzetten als trainer. Omdat je je ervan bewust bent dat een trainer meer nodig heeft dan alleen vakkennis, wil je dat deze medewerkers hun trainersvaardigheden ontwikkelen.

De aanleiding om medewerkers als trainer in te zetten en/of hun trainersvaardigheden te ontwikkelen, is bij mijn klanten heel divers. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

Er komt een nieuw product op de markt. Om ervoor te zorgen dat iedereen intern en extern weet wat voor soort product het is en wat je er mee kan, wil je graag je eigen medewerkers inzetten om daar een training over te geven. Ook zodat bijvoorbeeld de medewerkers van de klantenservice goed voorbereid zijn.

Er is een nieuwe wetgeving. Je wil graag je collega's inzetten als trainer om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van deze wetgeving. En je wil graag dat er duidelijk is voor iedereen welke impact deze wetgeving heeft op jullie werkzaamheden en wat de nieuwe procedures zijn.

De reacties op de trainingen zijn niet altijd positief. Jullie geven al trainingen. De reacties van de deelnemers zijn regelmatig; het was te veel, het was te veel zenden, er was geen interactie en ik heb wel geluisterd maar het niet onthouden. Dit willen jullie graag anders zien.

Hoe ziet de incompany Train de Trainer er uit? 


De incompany Train de Trainer die ik geef is altijd maatwerk. Toch snap ik dat je graag een beeld wil hebben hoe een incompany train de trainer uit kan zien. Dit zijn de onderdelen die in de Train de Trainer kunnen zitten: 

 • Maken van een training + trainershandleiding - Als er nog geen training is, bestaat ook de mogelijkheid om deze door mij te laten maken. Volgens een gestructureerd plan ga ik samen met jullie aan de slag, waarbij jullie de inhoudsdeskundige input leveren - 
 • Maken van een trainersprofiel en eventueel ondersteunen bij selectie - Vaak moeten de trainers in een organisatie nog geworven worden. Na een gesprek met jullie kan ik een trainersprofiel opstellen. Dit kan helpen om de trainers te werven. Indien gewenst kan ik jullie ook ondersteunen bij de selectie van trainers - 
 • Train de Trainer opleiding - Tijdens deze training worden de deelnemers klaargestoomd om vol zelfvertrouwen een training te geven. Daarbij maken we gebruik van diverse theorieën maar gaan we vooral ook veel aan de slag met het stapsgewijs oefenen voor de groep in een veilige leeromgeving. Als de trainers dit willen wordt een deel van de gegeven training ook opgenomen op video zodat de trainers hierop kunnen reflecteren. De exacte onderwerpen worden bepaald naar aanleiding van het intakegesprek met jullie als opdrachtgever en de deelnemers.  
 • Extra training, Sterke Flip-overs maken - Een training wordt nog sterke als je veelvuldig gebruik kunt maken van een flip0over. In deze training leer je sterke flip-overs te maken. 
 • Coaching on the job - Na afloop van de opleiding Train de Trainer kom ik graag langs bij iedere trainer terwijl hij een training geeft om te observeren. Na afloop van de training volgt een kort gesprek en ontvangt de deelnemer feedback op zijn rol als trainer. 
 • Intervisie - Om de kwaliteit van de trainers hoog te houden is het goed om elkaar regelmatig te zien en te spreken. Stilstaan waar je mee bezig bent en problemen waar je tegenaan loopt bij het geven van trainingen met anderen bespreken. Dit intervisietraject begeleid ik graag. 
 • Aanpassen van een face to face training naar een blended (gedeeltelijk online) training - We zien steeds meer de voordelen van online leren. Graag ga ik volgens een gestructureerd plan voor jullie aan de slag om de huidige face to face training gedeeltelijk om te zetten naar een e-learning, Live Online Training en gedeeltelijk face to face training. 

Bovenstaande zijn suggesties. Uiteraard kijk ik graag samen met jullie naar jullie vraag en stemmen we samen af wat er nodig is. 

We hebben nu vertrouwen in de kwaliteit van de trainingen en durven ze nu ook te factureren naar externe opdrachtgevers. 

Rob Kornelis

Alfen -

specialist in slimme energie oplossingen


We zochten iemand die ons kon helpen bij het professionaliseren en borgen van onze training en dat bleek Janny te zijn! Haar kennis en ervaring hielp ons al in de eerste fase bij het plaatsen van de stip op de horizon en om de organisatie ervan te overtuigen dat deze stap nodig was.

Zenden in plaats van trainen

Er was op dat moment slechts één training waarmee aan 4 verschillende doelgroepen (gelijktijdig) zoveel mogelijk kennis over de markt en onze producten moest worden overgebracht. Een presentatie waarbij deelnemers overspoeld werden met informatie, zonder te checken of de kennis bleef hangen. De presentatie werd gegeven door twee deskundigen met jarenlange ervaring en veel kennis van zaken, maar dit was niet schaalbaar en bovendien kwetsbaar, want niet vervangbaar. Daarnaast was trainingsmateriaal moeilijk up-to-date te houden en er was geen platform voor het delen van nieuwe kennis. Werk aan de winkel dus!

Focus, deadlines, resultaat

Het traject met Janny heeft ons geholpen om focus te krijgen. Janny zorgde voor voortgang in het project door het stellen van deadlines voor o.a. het aanleveren van kennis en het werken aan handleidingen. Inmiddels zijn we niet meer afhankelijk van 2 inhoudsdeskundigen, maar hebben we 11 getrainde trainers. De trainingen zijn interactief, professioneel en volgens een vaste structuur opgebouwd en de trainers zijn zelf in staat om trainingsmaterialen te ontwikkelen en te onderhouden. Tot slot is het nu ook mogelijk voor ons om trainingen te factureren, omdat we nu vertrouwen hebben in de kwaliteit van de trainingen.

Alles onder één dak

De grote meerwaarde van Janny was het totaalpakket en haar flexibiliteit. Als opleidingskundige weet ze hoe je een goede training opzet en ze heeft veel kennis van verschillende werkvormen. Ook kon ze direct een ‘train de trainer’ training verzorgen voor onze nieuwe trainers, waarin de trainers zich veilig voelden om te falen en te leren. De feedback vanuit zowel deelnemers als medewerkers is zeer positief!

Tip

Wil je ook hulp bij het herzien van je bestaande of opzetten van een nieuwe training? Neem dan zeker contact op met Janny! Reserveer wel voldoende tijd om zelf ook de inhoud aan te leveren en de trainingshandleiding uit te werken. Je zult er veel profijt van hebben!


Over Janny van der Laan 

Als kind wilde ik juf worden. Kinderen dingen leren, voor de klas staan. Dat leek me wel wat. Misschien hier en daar wat afgekeken van mijn ouders, die ook beide in het onderwijs werkten. 😉

Na wat omzwervingen kwam ik op het vak van trainer. Niet kinderen iets leren, maar juist volwassenen een praktische training geven waar ze ook echt iets mee kunnen. Dat is waar ik enorm van geniet.

Het genieten begint bij mij al bij het maken van de training. Me echt goed inleven in de opdrachtgever, deelnemers en in de organisatie zodat ik een echt goede training kan maken.

Bij de basis beginnen vind ik heel erg belangrijk bij het maken van een training. Eerst kijken, wie heb je voor je, wat zijn hun wensen en dan kijken naar de leerdoelen. Dit doe ik altijd samen met de inhoudsdeskundige. 

Als ik de leerdoelen heb dan ga ik los. Vaak met post-its brainstormen wat past er waar bij? Hoe kunnen we de werkvorm zo maken dat die nog beter aansluit bij de trainer en bij de deelnemers? Hoe kunnen we er voor zorgen dat ze het geleerde uit de training ook echt gaan toepassen? Zo zorg ik voor een duidelijk programma zodat je precies weet wat je wanneer en waarom moet doen. 

Het moet wel werken, het moet wel goed zijn. Is een term die mij op het lijf geschreven is. Ik vind het heerlijk om buiten de gebaande paden te denken en creatieve werkvormen te bedenken. Maar, het moet wel echt een doel hebben en aansluiten bij de deelnemers en de trainer. 

Ik werk graag met experts, mensen die goed zijn in hun vak. Deze mensen zijn zo bevlogen en gepassioneerd dat dat een heerlijke energie geeft! Ik merkte echter ook dat het juist voor deze mensen vaak moeilijk is om een goede training te maken en te geven. Daarom ga ik graag aan de slag voor jouw organisatie. Neem gerust contact met me op. 

Dit is wat de incompany Train de Trainer kan opleveren

De resultaten van dit traject zijn voor iedere klant anders. Om je een concreet beeld te geven, geef ik je hieronder graag enkele voorbeelden: 

 • De trainers weten hoe ze een face to face live training moeten maken en geven.  
 • De trainers voelen zich ook echt trainer. Ze bereiden zich goed voor en gaan niet meer als basis voor de training uit van een PowerPoint. Ze durven de deelnemers ook echt aan de slag te zetten met oefeningen. En, ze staan vol zelfvertrouwen voor de groep. Ze weten, dat wat ik doe is gewoon goed! 
 • Stond er eerder op de evaluatieformulieren, saai, niet interactief, het was te veel zenden. Nu staat er, ik heb echt wat aan deze training gehad. Er stond een trainer die ons met zijn kennis heel goed wist te boeien. Daarbij mochten we ook zelf aan de slag. 
 • De trainers vinden het echt leuk om de training te geven en de deelnemers vinden het leuk om de training te volgen. Het is geen 'moetje' meer.  
 • De deelnemers aan de training doen ook echt iets met het geleerde. Zo zie ik dat bij sommige van mijn klanten dat de klantenservice daadwerkelijk minder wordt gebeld omdat de monteurs beter zijn getraind en hun werk beter uitvoeren. 
 • De trainers beschikken over de trainersskills. Zoals bijvoorbeeld, zichzelf presenteren, omgaan met weerstand, luisteren, samenvatten en doorvragen, het uitleggen en ondersteunen van een oefening, de deelnemers bij de 'les' houden, checken of de deelnemers het begrepen hebben en kunnen reflecteren op zijn eigen rol. 
 • De trainers weten hoe ze een online training moeten maken en geven. 
 • Duidelijke trainershandleidingen die trainers goed kunnen volgen doordat ze een goede train de trainer opleiding hebben gehad. De trainingen zijn interactief, professioneel en structureel opgebouwd. 
 • Van klanten hoor ik dat ze door de ontwikkelde trainingen en de opgeleide trainers nu echt kwaliteit kunnen bieden. Waardoor ze de trainingen nu ook kunnen factureren. 

Heb je interesse in de incompany Train de Trainer?


Heb je interesse in de incompany Train de Trainer, neem dan gewoon contact met me op. Dan kunnen we samen overleggen wat ik voor jullie zou kunnen betekenen. En, ook niet onbelangrijk, je leert mij dan ook direct kennen.

Dit kan door te bellen of te appen naar: 0647120971 of, liever nog een e-mail te sturen naar janny @ leertrainenvanuitjevak.nl zodat we samen een belafspraak kunnen inplannen. Natuurlijk mag je ook het formulier onderaan de pagina invullen.  Neem vooral ook contact met me op als je nog vragen hebt! 


Wil je dat ik contact opneem met jou? 


Laat hieronder je contactgegevens achter en ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op. Heb je alleen een (korte) vraag? Ook die kun je hieronder stellen.