Samen werken aan je Training - Leer Trainen vanuit je Vak

Samen werken aan je Training

In deze 1 op 1 maken we samen jouw training en trainershandleiding over jouw onderwerp. 
Je krijgt een training die goed en effectief is en helemaal past bij jou en je deelnemers.

En, als je wil en het ook bij het doel, je deelnemers en bij jou past, maken we je training direct blended. Dus we kijken wat er online kan door middel van een e-learning of een Live Online Training en we kijken wat er face to face kan.

Dit kan bijvoorbeeld door mee te doen aan het 4 maanden programma, Samenwerken aan je Eigen Training.

Herken je dit? 


Het maken van een (online) training kost je heel veel tijd. Je bent er úren mee bezig en als je heel eerlijk bent vind je dit ook het minst leuke onderdeel van het trainersvak.

Je vindt het lastig om te bepalen wat je wel en wat je niet in je (online) training stopt. Je kunt niet alles wat je weet in die ene training stoppen, maar waar kies je dan voor? Je komt er vaak niet uit, blijft maar puzzelen en hebt de neiging om je training veel te vol te maken.

Ook weet je niet precies wat een goede opbouw van een (online) training is. Waarmee begin je? Wat zijn leuke oefeningen? En hoe zorg je ervoor dat je deelnemers zoveel mogelijk leren?

Je wilt graag een leuke en goede (online) training geven, maar hoe doe je dat? Je hebt wel eens gehoord over werkvormen, maar hebt ze zelf nog nooit toegepast. Of misschien heb je wel eens in werkvormenboeken gebladerd, maar weet je niet welke werkvormen bij jou passen. Bovendien vind je het ook spannend om zo’n werkvorm in je training te doen. Dus kies je toch vaak voor een powerpoint. Ook online wordt je overspoeld door de diverse tools die je in je training in kan zetten. Maar hoe kies je nou welke tool je gebruikt? En, is het altijd nodig om een externe tool te gebruiken? 

Je hebt al een offline training en je voelt dat je ook een online training moet maken. Maar hoe doe je dat? Kun je wel alles uit je offline training online doen? Waar begin je? Welk systeem kies je? Of, misschien wil je wel een deel online en een deel offline blijven doen. Maar hoe kies je wat je online kan doen en wat offline? Kortom, je moet aan zoveel dingen denken dat je het even niet meer weet en dat je het voor je uit schuift. 

Je wilt dat je deelnemers ook echt iets leren. Dat ze gaan toepassen wat jij ze leert. Nu heb je vaak het gevoel dat ze dat niet altijd doen. En daar baal je eerlijk gezegd wel van.

Je wilt graag zelfverzekerd voor de groep staan. Zeker weten dat je training goed is. En precies weten wat je moet doen zodra je training begonnen is.

En/ of, je wil graag een goede training ontwikkelen met een gedegen trainershandleiding. Zodat niet alleen jij een goede training kan geven maar je het geven van een training ook gemakkelijker uit kan besteden. Of wellicht daarmee je bedrijf nog meer kunt klaarstomen voor een eventuele verkoop. 

Herkenbaar? Dan is deze 1-op-1 samen werken aan je training echt iets voor jou.

Tijdens deze 1-op-1 maken we samen jouw training, zodat je aan het eind een concreet eigen programma voor jouw training hebt. Een programma dat goed in elkaar zit en helemaal bij je past. 

We wilden onze telefoontraining uitdagender maken, zowel voor de deelnemers als voor onszelf en in onze zoektocht naar nieuwe en meer afwisselende werkvormen kwamen we (via via) bij Janny terecht.

 

We hebben het traject ‘Samenwerken aan je Training’ als zeer positief ervaren. Het was fijn om met z’n drieën aan de slag te gaan en we zijn toch, na al die jaren, weer gegroeid. Naast de inhoudelijke kant van de training hebben we ook het intakegesprek en de follow up verder verfijnd. Inmiddels trainen we weer met veel plezier met afwisselende werkvormen, zowel klassikaal als online en merken we dat we zelf ook vindingrijker zijn geworden. We hadden vooraf wat twijfels of 4 dagdelen niet te veel was, maar dat pakte goed uit; we hebben ze meer dan nodig gehad!

 

Janny is enthousiast, vrolijk en geïnteresseerd. Ze maakt snel een klik en zorgt voor veiligheid tijdens de sessies. Zij heeft de kennis die ze op de juiste manier overbrengt.  

 

Dank je wel voor de leerzame training Janny. Het was een feestje! En voor iedereen die nog twijfelt: Doen, het is erg waardevol!

 Wilma Blanken & Yasmin Hemke // Quality Calls Training

Trainingen maken is een vak 


Het is logisch dat je het maken van een training zo lastig vindt. Je weet van de hoed en de rand over het onderwerp waar je een training over geeft. Want dat is je eigen vakgebied. En dat is ook waarom jouw deelnemers aan je lippen hangen en graag naar je training komen.

Tegelijkertijd is dat ook de reden dat het zo lastig is om je eigen training te maken. Je weet zo veel, dat je bij het maken van je training al snel denkt; "Als ze van dit onderdeel niets weten dan kunnen ze ook niet verder met de volgende stap." Dus waar kies je dan voor? Dat is lastig te bepalen als je zelf zo in het onderwerp van je training zit.

Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe een goede training in elkaar zit. Wat is een goede opbouw? Hoe zorg je ervoor dat deelnemers leren? En wat kun je als trainer doen zodat ze het ook gaan toepassen in de praktijk? Kennis hierover helpt je ook om minder tijd kwijt te zijn met het maken van je training.  

Natuurlijk wil je werkvormen aan je training toevoegen, zodat je deelnemers ook zelf aan de slag gaan. Maar dat is ook spannend. Want voor welke werkvorm kies je? Hoe introduceer je deze werkvorm? Hoe zorg je dat deelnemers hiervan leren? En hoe bespreek je de werkvorm na? Ook dit kun je leren. En ook deze kennis helpt je bij het ontwerpen van je training.

Tijdens deze 1-op-1 maken we samen jouw training én leer ik je hoe je een goede training maakt, zodat je de volgende training zonder mijn hulp kunt maken.

Hoe ziet de 1 op 1 samen werken aan je training er uit? 

Het traject is altijd maatwerk. Hoe lang het traject duurt is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe ver je al bent met het maken van je training. Is hij al deels af? Of moet je er nog aan beginnen?

Ook zijn we bij bijvoorbeeld een meerdaagse training langer bezig dan bij een workshop van een dagdeel.

Toch snap ik dat je een beeld wilt hebben hoe dit 1-op-1 traject eruit kan zien. Dit zijn onderdelen die in zo’n traject kunnen zitten (uiteraard bepalen we samen welke onderdelen in jouw traject zitten):

  • Samen aan de slag - We plannen diverse dagdelen in bij mij op kantoor waarin we samen aan de slag gaan met jouw training. Van tevoren ontvang je een opdracht zodat we direct al stappen kunnen maken tijdens onze samen aan de slag sessie. Tijdens dit dagdeel gaan we aan de hand van een gestructureerd stappenplan aan de slag met het maken van jouw training. 
  • Online aan de slag sessies - Om je te ondersteunen in het verder uitwerken van je training aan de hand van mijn stappenplannen, organiseer ik regelmatig online aan de slag sessies. Deze kun je thuis vanachter je eigen computer volgen. Je bent dan concreet aan de slag met je eigen training n.a.v. de tools die ik je heb gegeven. Ik ben online bereikbaar, zodat je me eventuele vragen kunt stellen. Ook andere 1-op-1 klanten doen hieraan mee, je leert dus ook nog eens van elkaar.
  • Feedback op je trainershandleiding - Als je, ondersteund door mij, je trainershandleiding af hebt, voorzie ik deze natuurlijk van feedback.
  • Oefenen - Je hebt je training af maar je wil nog net wat vaardiger worden in het uitvoeren van je training of de losse werkvormen. Dat kan. We gaan gewoon oefenen. Met een groep of gewoon 1-op-1.
  • Coaching on the job - Je gaat je training geven. Spannend maar doordat je je goed hebt voorbereid weet je ook dat het goed gaat komen. Voor de puntjes op de i vraag je mij om langs te komen terwijl je een training gaat geven. Ik kom langs, zit achterin de trainingsruimte, en geef je achteraf de punten aan die al heel goed gaan en de punten aan waar je nog aan kan werken.

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de duur en de inhoud van het traject.

Daarom heb ik met iedereen eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we wat je wilt bereiken met dit traject. Ook bespreken we waar je nu staat en welke stappen er nog nodig zijn om daar te komen.

Op basis daarvan bepalen we samen de inhoud van jouw traject. Op het moment dat we dat bepaald hebben, kan ik je ook vertellen wat de kosten zijn.

Voor veel trajecten spreek ik 6 dagdelen (3-3,5 uur) af. De investering hiervoor is €4000,- exclusief BTW. Dit is inclusief mijn voorbereiding op de afspraak. De afspraken zijn in mijn blokhut in Rosmalen, dicht bij het bos. 

Wat levert deze 1 op 1 op?  


  • Na afloop heb jij een door ons samen ontworpen training over jouw eigen onderwerp. Een training die past bij jouw vaardigheden als trainer.
  • Je hebt je eigen duidelijke trainershandleiding zodat je tijdens je training precies weet wat je wanneer moet doen en waarom. Daardoor kun je als je wilt het geven van een training ook gemakkelijker overdragen aan een collega. 
  • Je training heeft leuke en effectieve werkvormen, zodat je deelnemers ook zelf aan de slag gaan tijdens je training. Hierdoor ben je na afloop van je trainingen minder moe en hebben je deelnemers meer geleerd.
  • Je hebt inzicht gekregen in hoe je een goed doordachte training moet maken. De volgende keer dat je een training moet maken kun je dit voor een heel groot deel helemaal zelf, je kunt namelijk gewoon het werkboek doorlopen dat je van me hebt gekregen. 
  • Je hebt zin om je training te gaan geven! Je weet dat je je tot in de puntjes hebt voorbereid en gaat vol zelfvertrouwen je training tegemoet.

Wat begon als 'dit doen we even vlot omdat onze opdrachtgever dat van ons verlangt' was voor mij als nuchtere techneut al vlot gekeerd naar 'hey, hier ga ik iets van opsteken waardoor ik mijn cursisten beter kan bedienen'. Wat was nodig voor die ommekeer? De rust en kundigheid van Janny. Ze weet als een goede trainer een veilige omgeving te creëren waarin zonder schaamte het leerproces kan plaats vinden. Een aanrader ook voor de al meer gevorderde trainer. 

Bert Volders  //  USG Engineering

Over Janny van der Laan 

Als kind wilde ik juf worden. Kinderen dingen leren, voor de klas staan. Dat leek me wel wat. Misschien hier en daar wat afgekeken van mijn ouders, die ook beide in het onderwijs werkten. 😉

Na wat omzwervingen kwam ik op het vak van trainer. Niet kinderen iets leren, maar juist volwassenen een praktische training geven waar ze ook echt iets mee kunnen. Dat is waar ik enorm van geniet.

Het genieten begint bij mij al bij het maken van de training. Me echt goed inleven in de opdrachtgever, deelnemers en in de organisatie zodat ik een echt goede training kan maken.

Bij de basis beginnen vind ik heel erg belangrijk bij het maken van een training. Eerst kijken, wie heb je voor je, wat zijn hun wensen en dan kijken naar de leerdoelen. Als ik de leerdoelen heb dan ga ik los. Vaak met post-its brainstormen wat past er waar bij? Hoe kunnen we de werkvorm zo maken dat die nog beter aansluit bij de trainer en bij de deelnemers? Hoe kunnen we er voor zorgen dat ze het geleerde uit de training ook echt gaan toepassen? Zo zorg ik voor een duidelijk programma zodat je precies weet wat je wanneer en waarom moet doen. En dit doe ik het liefste met de expert (trainer) samen zodat ik zeker weet dat we op het goede pad zitten.

Ik werk graag met experts, mensen die goed zijn in hun vak. Deze mensen zijn zo bevlogen en gepassioneerd dat dat een heerlijke energie geeft! Ik merkte echter ook dat het juist voor deze mensen vaak moeilijk is om een goede training te maken. Daarom heb ik deze 1-op-1 ontwikkeld waarin we samen jouw training maken. Dat scheelt jou veel tijd en je weet zeker dat jouw training écht goed is.

Ik heb wel ervaring opgedaan met presenteren, maar er ging een wereld voor me open toen ik zag wat er allemaal mogelijk is in een training. 

Nu kan ik zelfs een 'saaie' computertraining toch heel leuk, interactief en begrijpelijk voor alle niveau's maken. Ik wist niet dat trainingen maken zo leuk kon zijn!

Brechje van Beek  //  Nederlands Instituut voor ecologie 

Heb je interesse in 1- op - 1 samen werken aan je training?
Maak een afspraak 


Heb je interesse in de 1 op 1 samen werken aan je training, neem dan gewoon contact met me op voor het maken van een telefonische afspraak. Dan kunnen we samen overleggen of de 1 op 1 samen werken aan je training bij je past. En, ook niet onbelangrijk, je leert mij dan ook direct kennen. 

Dit kan door te bellen of te appen naar: 0647120971 of, liever nog een e-mail te sturen naar janny @ leertrainenvanuitjevak.nl zodat we samen een belafspraak kunnen inplannen. Natuurlijk mag je ook het formulier onderaan de pagina invullen.  Neem vooral ook contact met me op als je nog vragen hebt! 

Hoe ziet onze telefonische afspraak er uit?  

Ik reserveer 45 minuten voor onze telefonische afspraak, zodat we echt voldoende tijd hebben om te kijken of de 1- op - 1 samen werken aan je training bij je past.  Als ik denk dat dit zo is zal ik dit aan je aangeven. Ook als ik denk dat dit niet zo is zal ik je dat uiteraard ook aangeven. 

Natuurlijk krijg je na het gesprek de tijd om een goede beslissing te nemen. 

We kenden Janny al van de Train de Trainer opleiding, die we als erg positief hebben ervaren. We merkten echter dat we tijdens de trainingen niet goed het gewenste doel konden bereiken en moeite hadden om de aandacht van deelnemers vast te houden. De training moest interactiever worden en dus besloten we Janny weer in te schakelen om onze training naar een hoger niveau te tillen d.m.v. het ‘Samenwerken aan je Training’ traject.

Die samenwerking was erg goed en we hebben in korte tijd grote stappen kunnen zetten. Afgelopen najaar (2020) hebben we voor het eerst onze nieuwe training gegeven en hierover ontvingen we zeer lovende reacties. Het kost onszelf ook minder energie, omdat we niet meer heel de dag aan het zenden zijn en de cursisten nu meer zelf aan opdrachten laten werken. Ook de onderlinge interactie bevalt ons erg goed.

We hebben Janny leren kennen als een vrouw met kennis van zaken over het trainersvak, die graag vanuit het perspectief van samenwerken iemand helpt om een training op te zetten of te verbeteren.

Jan Seinen //  Adviseur Verkeersmanagement Rijkswaterstaat

Veelgestelde vragen


Ik heb best al wat ervaring als trainer, is deze 1-op-1 begeleiding dan ook iets voor mij? Ja dat kan zeker. Ik begeleid vaker ervaren trainers die juist weer terug willen naar de basis en nu eens willen kijken hoe ze echt op een goede manier een training moeten maken. Ze doen het veelal vanuit ervaring en de losse pols maar willen nu hun ervaring ergens op kunnen 'stoelen'. Uiteraard hangt het wel af van je eigen wensen of het helemaal geschikt is. Neem gerust contact met me op.

Ik wil wel mezelf blijven als trainer, doen wat bij mij past tijdens mijn trainingen kan dat? Jazeker, juist! We gaan echt kijken waar jij je prettig bij voelt en mede op basis daarvan de werkvormen (oefeningen) kiezen voor in je training.

Ik wil je graag eerst beter leren kennen voordat ik me aanmeld kan dat? Natuurlijk, dat begrijp ik direct. We kunnen telefonisch kennis maken zodat we kunnen kennismaken met elkaar en je ook direct al je vragen kunt stellen. Het handigste daarvoor is om onderstaand formulier in te vullen zodat we een belafspraak kunnen maken zodat ik ook echt tijd kan nemen voor ons gesprek.

Mijn vraag staat er niet bij. Kan ik contact met je opnemen? Natuurlijk! Je kunt onderstaand formulier invullen en daar je vraag al aangeven. Ook mag je altijd telefonisch contact met me opnemen. 06 471 20 971.

Wil je dat ik contact opneem met jou? 


Laat hieronder je contactgegevens achter en ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op. Je kunt ook alvast een online kennismakingsafspraak met me inplannen, dat kan via mijn agenda

Heb je alleen een (korte) vraag? Ook die kun je hieronder stellen.