Hoe kies je de juiste werkvorm voor je Training? - Leer Trainen vanuit je Vak

Hoe kies je de juiste werkvorm voor je Training?

Voordat we op de inhoud ingaan, eerst even terug naar.. 

Wat is een werkvorm?

Een werkvorm is een oefening die je inzet tijdens je training of workshop om je leerdoel te behalen. Een voorbeeld van een werkvorm is; een discussievorm, kennismakingsoefening en een rollenspel. 

De juiste werkvorm kiezen

Om interactieve werkvormen effectief in te zetten, is het belangrijk om de werkvormen af te stemmen op de leerdoelen van je training. Wil je bijvoorbeeld de samenwerking tussen deelnemers verbeteren, dan kun je kiezen voor een samenwerkingswerkvorm, zoals "Het Huis". Wil je deelnemers een specifiek stappenplan leren, dan kun je kiezen voor de interactieve werkvorm “de stappen op een rij”.  

Het is belangrijk om te variëren in werkvormen, zodat deelnemers niet steeds dezelfde opdrachten krijgen en niet verveeld raken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het afwisselen van individuele opdrachten met groepsopdrachten, het inzetten van een spelvorm, of, als het passend is bij de leerdoelen het inzetten van een trainingsacteur.

Het is dus van belang om werkvormen in te zetten tijdens je training. Maar.. hoe kies je een juiste werkvorm?

4 Tips om een juiste werkvorm te kiezen

  • Kijk naar het leerdoel

Bedenk goed wat de leerdoelen zijn van de training en welk leerdoel je met deze werkvorm wil bereiken. Het is belangrijk  Kies niet alleen voor de leuk, natuurlijk ook belangrijk, maar vooral ook een werkvorm waarmee je het doel behaalt.

  • Durf werkvormen toe te passen

Het kan voor een inhoudsdeskundige die trainingen geeft soms even wennen zijn om een werkvorm tijdens een training toe te passen in plaats van een presentatie. Weet dat, mits goed gekozen en uitgevoerd, het je echt heel veel kan opleveren.

  • Zet deelnemers aan het werk

Het is belangrijk om deelnemers met werkvormen aan het werk te zetten, zodat zij actief bezig zijn met het leerproces en niet alleen maar luisteren naar jou als trainer. Ik zeg wel eens met een knipoog… als je als trainer aan het einde van de dag moe bent, dan heb je iets niet goed gedaan. Dan is de kans aanwezig dat je te veel gezonden hebt en je deelnemers te weinig met de inhoud zelf aan de slag zijn geweest.

  • Schakel een opleidingskundige in

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste werkvorm, schroom dan niet om contact op te nemen met een opleidingskundige. Samen kun je een training maken die bij jou en je deelnemers past, waarbij je deelnemers ook echt iets leren. Ik, als opleidingkundige met ruim 17 jaar ervaring, help je daar heel graag bij.  

Ik werk als opleidingskundige veel en heel graag samen met inhoudsdeskundigen om samen een ook didactisch goede training te maken met interactieve werkvormen die past bij jou en je deelnemers. 1 op 1 maar ook voor incompany opdrachten. Leuk als je contact met me opneemt.

Want.. jij bent goed in je vak, van mij Leer je Trainen vanuit je Vak!

Kortom, durf werkvormen toe te passen en zet deelnemers ook actief aan het werk tijdens de training.