Samenwerkingswerkvorm: Het huis

Onderstaande werkvorm heb ik toegepast bij een training voor een team. Doel was ondermeer om de communicatie tussen de verschillende teamleden inzichtelijk te maken en deze te bevorderen.

Benodigdheden
Een groot deel van de onderstaande instructie kun je delen met de deelnemers.
Geef de groep aan dat ze met elkaar een huis gaan tekenen, benoem daarbij eventueel ook het specifieke leerdoel of geef aan dat je deze aan het einde kenbaar maakt.
Om het een en ander gestructureerd te laten verlopen zijn er een aantal afspraken:
Afspraken
Tijdschema (zet de klok even gelijk)
Specificaties van het huis
Met bovenstaande aanwijzingen kunnen de deelnemers aan de slag. Loop rond, observeer en houd zelf ook de tijd in de gaten. Wanneer is er daadwerkelijk een overleg tussen de deelnemers bijvoorbeeld? Worden de regels nageleefd? Wie neemt waar het voortouw? Welke miscommunicatie ontstaat er misschien? Etc.
Vergeet na afloop ook zeker de nabespreking niet, daar zit echt de kracht van deze oefening. Natuurlijk vraag je allereerst ook aan de deelnemers hoe zij de werkvorm hebben ervaren, hoe de communicatie ging, wat ze er van hebben geleerd, etc. E.e.a. ook afhankelijk van het specifieke doel dat je met de werkvorm hebt. Op de afbeelding zie je een huis, gemaakt door 3 teams, dat aardig goed gelukt is. Tijdens de uitvoer van deze werkvorm zul je misschien ook wel merken dat het huis wat minder goed gelukt is. Je begrijpt vast dat dat ook niet het uiteindelijke doel is van deze werkvorm. 🙂
Geef vervolgens ook je eigen observaties terug en koppel deze eventueel aan een theoretisch model dat je behandelt hebt.
Ik wens jou en je deelnemers heel veel (leer)plezier met het uitvoeren van deze oefening.