Mijn presentatie is klaar, dus mijn training is klaar…. - Leer Trainen vanuit je Vak

Mijn presentatie is klaar, dus mijn training is klaar….

Je hebt lang gewerkt aan je presentatie (PowerPoint, Prezi etc.) en je bent er nu helemaal tevreden over. Laat die training maar komen!

Ik zie dat iets anders. Als je een training of workshop geeft wil je, lijkt mij, ook dat jouw deelnemers daar echt iets van leren. Dat ze echt weten en begrijpen waar het over gaat en misschien zelf ook daadwerkelijk iets nieuws kunnen. Je deelnemers moeten naar huis kunnen gaan met het gevoel; Hier heb ik echt iets aan gehad! En, ik kan nu echt (bijvoorbeeld) op een goede manier feedback geven! 

Een presentatie geven kan natuurlijk prima. Maar.. houd wel rekening met de spanningsboog van je deelnemers. De theorieën verschillen daarover maar houd ongeveer 20 minuten aan. Dat betekent dus, dat je iedere 20 minuten iets anders moet doen om alle mensen er bij te kunnen houden.

Ik heb er wel eens bij gezeten, een ‘training’ die inderdaad een hele lange presentatie bleek te zijn. Eerlijk, na 20 minuten steek ik echt niet veel meer op.

Zorg ervoor dat jij je deelnemers echt bij het onderwerp van je training/workshop betrekt, zorg voor afwisseling en voor interactieve werkvormen. Houd daarin rekening met de verschillende leerstijlen zodat iedereen een keer in zijn favoriete ‘zone’ zit en je deelnemers ook daadwerkelijk iets leren.

Voordat je direct het internet af gaat struinen op zoek naar een geschikte werkvorm. Neem de tijd om goed je leerdoelen te omschrijven op basis van de huidige en gewenste situatie. (zie ook: het blog durf keuzes te maken). Zorg dat je leerdoelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn zodat je na afloop van de werkvorm ook echt kunt checken of de leerdoelen behaald zijn. Als je dat voor jezelf duidelijk hebt kan het uitkiezen of misschien wel het zelf bedenken van werkvormen beginnen.

Er zijn heel veel varianten. En het leuke is, je kunt er echt een werkvorm van maken die bij jouw leerdoel en training past. Welke werkvorm kun jij inzetten om het leerdoel te bereiken? 

Natuurlijk kun je ook af en toe gebruik maken van een presentatie. Maar… zorg ervoor dat deze maximaal 20 minuten is en dat deze interactief is.