Je deelnemers kijken wazig voor zich uit.. normaal? - Leer Trainen vanuit je Vak

Je deelnemers kijken wazig voor zich uit.. normaal?

Je kijkt rond in de groep. Je hebt net een presentatie gegeven over een onderwerp. Maar als je naar je deelnemers kijkt weet je niet helemaal of ze het ook hebben begrepen. Ze kijken wat wazig voor zich uit. En niemand stelt een vraag. Op zich begrijp je dat ook wel een beetje, misschien ging je wat snel en het is ook niet de eerste presentatie die je vandaag in de training hebt gegeven….

Herkenbaar? Dan is de kans groot dat jij je training te vol hebt gestopt. De valkuil van iedere trainer. Zeker als je een training geeft over een onderwerp waar je hart vol van is.

Als trainer wil je je deelnemers namelijk zoveel mogelijk meegeven. Je wil ze daadwerkelijk goed helpen en omdat jij ook nog eens veel van het onderwerp weet, denk je bij het maken van je training al snel “Als ze van dit onderdeel niets van weten dan kunnen ze ook niet verder met de volgende stap”. Dus stop je (vrijwel) alles wat je weet in je training. Waardoor het je deelnemers op een gegeven moment duizelt. 

Bijna alle trainers die ik begeleid hebben hier last van. Je bent dus zeker niet de enige. En als ik heel eerlijk ben is het eigenlijk ook een goed teken, het laat zien hoe betrokken en bevlogen je bent.

Toch is het de vraag of het je training ten goede komt.

Wil je dat je deelnemers leren, dan is het belangrijk dat je keuzes maakt. Geloof me, je deelnemers zullen je hier dankbaar voor zijn. Ze krijgen geen overvol hoofd en kunnen jou als trainer de hele training volgen. En aan het einde van de training hebben zij echt het gevoel dat ze iets kunnen met de training kan die je hebt gegeven. Sterker nog, ze hebben al tijdens jouw training aan het einde een actieplan gemaakt en weten al precies welke stappen ze straks in de praktijk gaan zetten.

Dat is precies wat je als trainer wilt!

Ik zeg daarom altijd Less = More. Maak dus die keuze! Je deelnemers kunnen beter één ding goed weten, begrijpen en kunnen, dan dat ze 10 dingen weten, maar geen idee hebben hoe ze die in hun praktijk moeten toepassen.

Durf dus te kiezen zodat je een goede training krijgt met optimaal resultaat.

Vind je het lastig om te bepalen waar je dan voor moet kiezen? Kijk dan eens of mijn 1-op-1 samen werken aan je training iets voor jou is. Tijdens deze 1-op-1 leer ik je niet alleen hoe je de juiste keuzes maakt, maar maken we ook meteen samen jouw training.