Je deelnemer is als een automobilist die op de 3e baan blijft rijden ;-) - Leer Trainen vanuit je Vak

Je deelnemer is als een automobilist die op de 3e baan blijft rijden ;-)

Afgelopen dinsdag reed ik met de auto van Utrecht naar Amsterdam. En dan begint er toch een kleine irritatie op te borrelen….

Op de een of andere manier zijn er altijd automobilisten die in het midden van de 5-baansweg net wat te rustig blijven rijden. Veel automobilisten doen dan de moeite om deze auto netjes links in te halen. Maar.. (en ik begrijp het echt!) er zijn ook veel automobilisten die deze auto rechts inhalen. Wat mij boeit is de reden waarom automobilisten op de middelste strook gaan rijden. Ik kan me namelijk voorstellen dat, als je (bijna) nooit op een vijfbaans-snelweg rijdt, het nogal overweldigend over kan komen. En je er dan maar voor kiest, omdat dat voor jezelf het veiligste voelt, om op de middelste strook te gaan rijden. (je merkt, ik ga hier van het positieve uit :-)) Dit is dan de comfortzone of misschien voor sommige automobilisten al wel de groeizone.

Ook je deelnemer in je training vindt het waarschijnlijk prettig om zich op zijn gemak te voelen, in ieder geval bij de aanvang,  en bijvoorbeeld op de 3e baan te gaan rijden, zijn comfortzone. Daarna zou hij misschien wel een stapje willen maken in de groeizone. De gevarenzone wordt je deelnemer waarschijnlijk niet zo blij van.

Hieronder een uitleg van de drie zones. En, natuurlijk ook wat jij als trainer daarmee kunt! 

Comfortzone

De comfortzone is de zone waarin jij je op je gemak voelt. Dit is de zone waarin ik het zelf altijd erg prettig vind om mijn deelnemers bij het eerste deel van de training in te hebben en waar je later tijdens de training ook weer naar terug kan keren. Een zone waarin zij zich op hun gemak voelen, een stabiele basis, zodat ze daarna ook daadwerkelijk het uitstapje durven te maken naar de groeizone.
Als trainer zorg ik er bijvoorbeeld voor dat de deelnemers netjes worden opgevangen als ze binnen komen, ze koffie/thee krijgen, er muziek aan staat bij aanvang van de training, er een leestafel (met boeken en spellen) staat waarin ze kunnen bladeren en natuurlijk dat we starten met een kennismakingswerkvorm.

Groeizone

In de groeizone heb je het grootste leereffect. Je zet een stap buiten je comfortzone, het is het gebied waar je dingen anders doet dan anders. Je daagt jezelf uit. Als je iets doet wat zich in deze zone bevindt dan vind je het wel een beetje spannend, je zult misschien wat gaan blozen of net iets meer transpireren en/of je hebt kriebels in je buik. Het is alleen weer niet zo spannend dat je liefste weg zou rennen en er echt ziek van wordt. Je ziet het wel als een uitdaging om er mee aan de slag te gaan. Als trainer wil ik mijn deelnemers, nadat ze de stabiele basis van de comfortzone hebben ervaren, graag in de groeizone hebben zodat zeecht kunnen gaan leren.

Gevarenzone

Deze zone is gewoon niet relaxed voor jezelf. De uitdaging is te groot voor je en je blokkeert en raakt in paniek. Je wil eigenlijk het liefste wegrennen. Leren wordt wel erg moeilijk in deze zone.
Ik ben van mening dat je deelnemer het beste en in ieder geval het prettigste leert als deze in de groeizone kan zitten.
Tijdens de train de trainer die ik geef voeren de deelnemers ook altijd zelf een werkvorm uit. Voorafgaand aan de voorbereiding geef ik altijd aan, kies een werkvorm uit die zich bevindt in jouw eigen groeizone. Niet de comfortzone want daar leer je over het algemeen minder van en ook niet de gevarenzone omdat jij je daar dan echt niet relaxed in voelt en dus ook minder leert. Deze groeizone kan voor iedereen verschillend zijn.

Wat kun je hier als trainer mee?

Allereerst is het denk ik goed om jezelf te realiseren dat iedere deelnemer een andere comfortzone - groeizone - gevarenzone heeft. Wat voor de een nog echt de comfortzone kan zijn kan voor de ander echt veel te veel zijn en zich in de gevarenzone bevinden. Wees je hiervan tijdens de voorbereiding van de training maar zeker ook tijdens de uitvoering van de training van bewust.

Ook kan het geen kwaad om het model heel kort uit te leggen in je training zodat je daarmee je deelnemers, op een goede manier, ook hun eigen verantwoordelijkheid kan geven voor hun eigen leerproces. Je kunt bijvoorbeeld aangeven, wordt een bepaald aspect of uitvoer van de werkvorm te veel voor je, zit het in je gevarenzone laat het me dan weten. Samen kun je dan op dat moment kijken hoe je een werkvorm zodanig aan kan passen zodat deze wel in de groeizone valt. Andersom kan het natuurlijk ook, je kunt aangeven als iets te veel in je comfortzone zit en je graag extra uitdaging wil dan hoor ik dat ook graag van je.

Als trainer doe ik mijn best om er voor te zorgen dat de deelnemers aan het einde van de training hun comfortzone hebben vergroot en mede daardoor het geleerde ook echt gaan toepassen!

En, wat kunnen de in het midden rijdende automobilisten daarmee? Durf stapsgewijs in je groeizone te stappen en probeer het gewoon een keer (natuurlijk goed kijken..!) en ga rechts rijden. 🙂

Durf jij ook vanuit je comfortzone in je groeizone te stappen? Kom naar de 3-daagse train de trainer en leer om je eigen training te maken en te geven!