3-daagse Train de Trainer - Leer Trainen vanuit je Vak

 3-daagse Train de Trainer


In deze 3-daagse leer je om met zelfvertrouwen je eigen training te geven. 

Een interactieve training over jouw onderwerp. Een training die ook echt blijft 'hangen' bij jouw deelnemers.

Ook leer je hoe jij over jouw eigen onderwerp een training kan maken. 

De 3-daagse Train de Trainer is een korte intensieve training waarin je ook direct ontdekt of het vak van Trainer iets voor jou is. 

De volgende 3-daagse vindt plaats op: 29,30 juni en 1 juli (nog 2 plaatsen vrij) Natuurlijk houden we rekening met de Corona-richtlijnen, en ervaar je ook direct de tips en tricks om op een goede manier zo 'corona-proof' mogelijk een training te geven. 

Herken je dit?


Je geef al af en toe trainingen of wil ze graag gaan geven maar je weet niet hoe je een duidelijke, succesvolle en interactieve training vorm kunt geven. Je vindt het moeilijk en je bent geneigd te verzanden in uren werken aan de training zonder te weten of het echt goed is wat je doet. 

Het bruist bij jou van binnen met alle informatie die je graag wil overbrengen op je deelnemers. Maar hoe breng je dat zo over dat het je deelnemers het ook echt kunnen toepassen?

De start is uitdagend voor je. Hoe kun je rustig starten en de rust vasthouden in de rest van de training?

Deelnemers aan de slag zetten tijdens je training. Dat is wat je graag wil.  Maar hoe doe je dat op een goede manier?

Relaxed en zelfverzekerd voor de groep staan als dat zou kunnen… Je wil graag concrete tools om ervoor te zorgen dat je je zekerder voelt en relaxter over komt. 

Herkenbaar? Dan is de 3-daagse Train de Trainer iets voor jou. 
Tijdens de 3-daagse Train de Trainer leer je jouw eigen Training te maken en te Geven op een manier die ook echt bij jou past. 

Ik ben de 3-daagse Train de Trainer bij Janny gaan volgen omdat ik een aantal trainingen op de planning had waarvoor ik moeite had om een goede vorm te vinden. Daardoor was ik de voorbereiding aan het uitstellen en zag ik steeds meer op tegen het geven van de training.


Janny bood mij precies de handvatten die ik miste, waardoor ik nu een veel beter idee heb van wat ik in mijn trainingen wel, en vooral wat ik niet wil vertellen.

Bovendien kan ik nu betere keuzes maken uit verschillende werkvormen die ik tijdens de training kan toepassen.


De training was inhoudelijk precies wat ik er van had gehoopt en daardoor de investering helemaal waard. Het concept van 3 dragen in een hotel verblijven vond ik een fijne bonus.

 

Janny geeft heel prettig en duidelijk training en alles wat ze de deelnemers leert, zie je haar ook in de praktijk toepassen. Bovendien kan ze de theorie heel goed vertalen naar alle verschillende onderwerpen die de deelnemers meenamen.

Lorette Kraaijenbrink // Laat Office voor je werken! 

Dit zijn de vragen die mijn deelnemers hebben

De deelnemers aan de driedaagse training hebben veel vragen. Hieronder vind je een lijst met de vragen die veel van hen hebben. Wellicht herken jij ook een of meerdere vragen. 

 • Hoe maak ik een goede training?
 • Hoe krijg ik meer structuur in mijn training?
 • Welke werkvormen kan ik gebruiken om het maximale uit de deelnemers te halen?
 • Hoe schat je in of je genoeg, te veel, te weinig stof en opdrachten hebt?
 • Hoe kan ik keuzes maken voor wat er wel in mijn training komt en wat niet?
 • Hoe krijg ik een betere tijdsplanning voor in mijn training?
 • Waar vind ik afbeeldingen en filmfragmenten die passen bij de training?
 • Hoe geef ik een goede training?
 • Hoe ga ik om met groepsprocessen in de groep?
 • Hoe bereid ik mijn training op een goede manier voor?
 • Hoe ga ik om met cursisten die tegen hun zin in de training zitten?
 • Hoe kan ik rustig starten?
 • Hoe ga je om met rollenspellen?
 • Hoe kan ik omgaan met een deelnemer die continu vragen blijft stellen en daardoor de training lijkt over te nemen?
 • Hoe ga je om met niveauverschil van de deelnemers in een training?
 • Hoe kan ik leerstijlen herkennen?
 • Hoe kan ik de rol van trainer / begeleider vervullen en niet die van juf?
 • Hoe kan ik zelfverzekerd en relaxed voor de groep staan?
 • Hoe krijg ik meer rust in mijn aanpak?
 • Hoe kom ik als trainer over?
 • Hoe zorg ik er voor dat ik niet helemaal kapot ben aan het einde van de training?
 • Hoe zorg ik dat alle deelnemers betrokken zijn bij de training?
 • Hoe zorg ik dat mijn deelnemers de inhoud echt gaan toepassen?
 • Hoe weet ik dat wat ik vertel echt overkomt?
 • Hoe zorg ik ervoor dat mensen ook echt leren en onthouden wat ik aanbied?

Ik wilde graag handvatten om een training op een goede manier op te zetten. En, daarbij ook de wensen van de deelnemers aan bod laten komen. Ik was op zoek naar de juiste handvaten om dat aan te pakken en koos daarom voor de 3-daagse Training van Leer Trainen vanuit je Vak. En wow, wat heeft dat me veel opgeleverd!


Ik heb geleerd hoe je een training op moet zetten en hoe je de leerstijlen van Kolb daarin kunt verwerken. Dit was super leerzaam! Ook het recept van maximale vreugde, een recept om op een goede manier een oefening uit te leggen en uit te voeren was erg fijn. Daarnaast kwamen er veel tips tussendoor; van handige websites tot werkvormen en heb ik ook nog veel geleerd over transfer en groepsdynamica. 

 

Maar ook de opzet van de training klopte van voor tot achter. Aan alles was gedacht, tot in de kleinste details. Bij terugkomst vertelde ik iedereen dat deze training super goed in elkaar zat, met een mooie afwisseling van kennis, inzicht en vaardigheden. ‘Practice what you preach’. 


Janny is een enthousiaste en kundige trainer; goed gestemd en duidelijk. 

Gezien mijn fysieke toestand (zwanger) heb ik na het trainingsweekend twee dagen moeten bijslapen, maar dat was het me meer dan waard!

Șirin Ekinci 

Training geven is een vak 


Het is logisch dat je het maken van een training zo lastig vindt. Je weet van de hoed en de rand over het onderwerp waar je een training over geeft. Want dat is je eigen vakgebied. En dat is ook waarom jouw deelnemers aan je lippen hangen en graag naar je training komen.


Tegelijkertijd is dat ook de reden dat het zo lastig is om je eigen training te maken. Je weet zo veel, dat je bij het maken van je training al snel denkt; "Als ze van dit onderdeel niets weten dan kunnen ze ook niet verder met de volgende stap." Dus waar kies je dan voor? Dat is lastig te bepalen als je zelf zo in het onderwerp van je training zit.


Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe een goede training in elkaar zit. Wat is een goede opbouw? Hoe zorg je ervoor dat deelnemers leren? En wat kun je als trainer doen zodat ze het ook gaan toepassen in de praktijk? Kennis hierover helpt je ook om minder tijd kwijt te zijn met het maken van je training.  


Natuurlijk wil je werkvormen aan je training toevoegen, zodat je deelnemers ook zelf aan de slag gaan. Maar dat is ook spannend. Want voor welke werkvorm kies je? Hoe introduceer je deze werkvorm? Hoe zorg je dat deelnemers hiervan leren? En hoe bespreek je de werkvorm na? Ook dit kun je leren. En ook deze kennis helpt je bij het ontwerpen van je training.


Je kunt alles nog zo goed voorbereid hebben, maar het echt oefenen is van groot belang. Het echt voelen hoe werkt het om voor een groep te staan. Hoe begeleid je een werkvorm? Wat doe je als trainer als de deelnemers aan de slag zijn? Hoe ga je om met een deelnemer die geen zin heeft in de training? Hoe roep je alle deelnemers weer 'centraal'? Hoe bespreek je een oefening na? 


Tijdens de 3-daagse Train de Trainer leer ik je hoe jij je eigen training kan maken en hoe je deze kunt geven. Het fijne aan deze 3-daagse is dat je al direct aan de slag gaat met jouw eigen onderwerp en je het geleerde dus direct in de praktijk kan brengen. Hele fijne training met een kleine groep. Veel werkvormen meegekregen die ik direct in mijn trainingen onderhandelen kan toepassen.


Ook de nadruk op leerdoelen en daar steeds op terugkomen in de training en vooral hoe je dat doet en hoe je goed feedback geeft heeft mijn training veel goed gedaan.


De deelnemers aan mijn training doen nu veel meer zelf, leren daardoor meer en, heel belangrijk, ze waarderen mijn training veel hoger.


Top dus, een echte aanrader om deze training te volgen. 

Jeanette de Haas  //  Onderhandelcoach

Wat leer je tijdens de 3-daagse? Heel kort door de bocht leer je tijdens deze intensieve praktijkgerichte training je eigen training te maken en te geven. Je krijgt op een praktische manier korte theorie en past dat direct toe om je eigen training te maken. Na afloop van de training heb je een heel groot deel van je eigen training gemaakt en heb je met onderdelen uit je training daadwerkelijk geoefend voor de groep. 


Punten waar we aandacht aan gaan besteden:

Maken van een training, je leert: 

 • Hoe mensen leren en hoe jij leert. En je leert hoe je daar op in kunt spelen tijdens je training. 
 • Wat de meest koninklijke weg is om een training op te bouwen zodat je precies weet welke stappen je moet zetten voor een succesvolle interactieve training. 
 • Wat er in het ontwerp moet voor je training en je gaat hier concreet mee aan de slag. 
 • Het belang van leerdoelen, leert om ze te formuleren en je leert de diverse niveaus van leerdoelen.
 • Het belang van Less = more voor in je training.
 • Wat werkvormen zijn en wat de meerwaarde is van het toepassen van werkvormen.
 • Hoe je geschikte werkvormen kunt kiezen. 
 • Hoe je een eigen trainershandleiding kan maken. 

Geven van een training, je leert: 

 • Het recept van maximale vreugde om een werkvorm uit te voeren. 
 • Je eigen bedachte werkvorm (oefening uit je eigen training dus) uit te voeren. 
 • Waar je als trainer heel goed in bent en waar je nog aan kunt werken. 
 • Wat weerstand is in de groep, hoe zich dat kan uiten en hoe je daar als trainer mee om kan gaan. 
 • Over groepsdynamica, welke fasen er zich voordoen en hoe je daar als trainer mee om kan gaan. 

Ik vond het moeilijk om te bepalen wat ik precies wilde leren en of de training daarbij zou passen.


Ik wilde graag meedoen omdat ik veel trainingen gaf zonder plan en ik wist dat het veel beter kon met een plan. Maar, hoe ik een plan moest maken wist ik nog niet. Door vooraf te bellen met Janny werd mij duidelijk wat ik kon verwachten van de training.


Het was het helemaal waard! De training heeft me veel mogelijkheden gegeven om mee aan de slag te gaan, met name het aanbrengen van structuur en creativiteit binnen trainingen.


De training zelf heb ik ervaren als heel prettig, met een open sfeer en genoeg tijd, niks haastig. Janny is heel oplossingsgericht en behulpzaam en er was veel persoonlijke aandacht.

Roos van Dam //  Online Dialogue


Over de Trainer: Janny van der Laan 


Als kind wilde ik juf worden. Kinderen dingen leren, voor de klas staan. Dat leek me wel wat. Misschien hier en daar wat afgekeken van mijn ouders, die ook beide in het onderwijs werkten. 


Na wat omzwervingen kwam ik op het vak van trainer. Niet kinderen iets leren, maar juist volwassenen een praktische training geven waar ze ook echt iets mee kunnen. Dat is waar ik enorm van geniet.


Bij de basis beginnen vind ik heel erg belangrijk bij het maken van een training. Eerst kijken, wie heb je voor je, wat zijn hun wensen en dan kijken naar de leerdoelen. Tijdens de 3-daagse ga je daar vooral zelf mee aan de slag maar door de kleine groep (max 6 deelnemers) is er ook de gelegenheid om samen met mij te brainstormen. 


Ik vind het heel erg belangrijk dat een trainer een training kan geven die ook echt bij hem past. Je moet er als trainer achter staan, je prettig voelen bij de werkwijze. 


Ik geloof er in dat je als expert heel veel dingen van nature al heel goed doet en vind het belangrijk dit ook vooral te benadrukken als jij voor de groep staat en een deel van je training geeft. Natuurlijk krijg je van mij ook tips om het nog beter te doen. 


Trainen leer je in mijn ogen door het te doen. Daarom geef ik korte theorie die we vervolgens snel omzetten in de praktijk. Veel oefenen en doen. In kleine stapjes in een kleine groep in een fijne prettige leeromgeving. 


Wat begon als 'dit doen we even vlot omdat onze opdrachtgever dat van ons verlangt' was voor mij als nuchtere techneut al vlot gekeerd naar 'hey, hier ga ik iets van opsteken waardoor ik mijn cursisten beter kan bedienen'.


Wat was nodig voor die ommekeer?


De rust en kundigheid van Janny.

Ze weet als een goede trainer een veilige omgeving te creëren waarin zonder schaamte het leerproces kan plaats vinden.


Een aanrader ook voor de al meer gevorderde trainer. 

Bert Volders  //  USG Engineering

Praktische informatie


Alle gegevens op een rij


Start 29,30 juni en 1 juli

Aantal Maximaal 6 deelnemers (nog 2 plaatsen vrij) 

Duur 6 dagdelen 

Locatie Berghotel Amersfoort 

Investering € 1.945,- (exclusief BTW)

Betaal-informatie

Door op de bovenstaande knop te klikken, kom je in een beveiligde betaal omgeving terecht en kun je je direct aanmelden. Daar kun je kiezen te betalen via iDeal of overmaken. 

Aanvullende informatie
 • De trainingslocatie is in Amersfoort. Te bereiken met de bus
 • Er is voldoende gratis parkeergelegenheid
 • De training gaat door bij minimaal 3 deelnemers
 • Op 29 juni ben je welkom om 09.45 uur
 • Op 1 juli is de training rond 16.30 uur afgelopen
 • De trainingsdagdelen plannen we overdag, voor de avond krijg je opdrachten om uit te werken. 
 • Natuurlijk is de training inclusief alle materialen, het groot werkvormenboek, video-opname van jezelf in actie als trainer (indien gewenst) verblijf in een 1-persoonskamer met eigen douche en toilet, ontbijt (2x) lunch (3x) diner (2x) koffie/thee en fris en tussendoortjes.

Resultaat van 3-daagse Train de Trainer


Na afloop van de training heb jij de tools in handen om een eigen succesvolle training te maken en te geven. Je staat relaxed voor de groep weet je hoe jij je eigen training kunt vormgeven. Sterker nog, je hebt al een heel groot deel van jouw eigen training gemaakt en geoefend met het geven ervan. 

Heb je interesse in de 3-daagse? Maak een afspraak 


Heb je interesse in de 3-daagse Train de Trainer, neem dan gewoon contact met me op voor het maken van een telefonische afspraak. Dan kunnen we samen overleggen of de 3-daagse bij jou past en antwoord geeft op jouw vragen. En, ook niet onbelangrijk, je leert mij dan ook direct kennen. 

Dit kan door te bellen of te appen naar: 0647120971 of, liever nog een e-mail te sturen naar janny@leertrainenvanuitjevak.nl zodat we samen een belafspraak kunnen inplannen. Natuurlijk mag je ook het formulier onderaan de pagina invullen. 

Neem vooral ook contact met me op als je nog vragen hebt! 

Hoe ziet onze telefonische afspraak er uit? 

Ik reserveer een half uur voor onze telefonische afspraak, zodat we echt voldoende tijd hebben om te kijken of de 3-daagse bij je past.  Als ik denk dat dit zo is zal ik dit aan je aangeven. Ook als ik denk dat dit niet zo is zal ik je dat uiteraard ook aangeven. 

Natuurlijk krijg je na het gesprek de tijd om een goede beslissing te nemen. Ik werk niet met snelle beslisserskortingen. Je krijgt de tijd die jij nodig hebt. 

Ik had wel een idee over mijn training, maar dit was niet concreet.

Deze drie daagse training heeft me erg goed geholpen om deze training concreet te maken en leuk vorm te geven. Daarnaast heb ik als trainer meer zelfvertrouwen gekregen doordat ik een aantal keren voor de groep heb moeten staan en hier feedback op kreeg.

Ik ben in deze drie dagen gegroeid als professional en trainer. Dit wens ik iedereen toe!

Sofie Spijkers  //  Fontys Hogescholen

Veelgestelde vragen 


 • Hoe ver ben ik na afloop met het maken van mijn training?
  Na afloop van de 3-daagse heb je grote stappen gemaakt met het maken van je training. Het kan zijn dat deze nog niet helemaal tot in de puntjes af is, maar je weet in ieder geval wat je van plan bent en het zit op een goede gestructureerde en didactische manier in elkaar. Kortom, je kunt er thuis of op je werk direct mee verder.
 • Kan ik een deel van de training ook echt uitproberen? Jazeker! Je gaat minimaal 1 door jou zelf bedachte werkvorm uitproberen voor de groep. 
 • Het voor de groep staan vind ik wel heel erg spannend, ik begrijp dat dat er natuurlijk bij hoort maar vind het toch wel een ‘dingetje’. Dit begrijp ik helemaal. Veel van mijn deelnemers hebben dit dus je bent zeker niet alleen. Ik heb de training heel bewust in stapjes opgebouwd. Het is dus echt niet zo dat je direct voor de groep moet om je eigen werkvorm uit te voeren. Je werkt daar in stappen naar toe en ik geef je concrete handvatten, als bijvoorbeeld het recept voor maximale vreugde, zodat je er ook echt klaar voor bent om voor de groep te gaan staan. En ook dan, blijf je natuurlijk gewoon ‘eigen baas’.  Belangrijk daarin vind ik ook altijd de comfortzone (zone waarin jij je heel erg op je gemak voelt) je groeizone (is wel spannend maar is nog oké) en de gevarenzone (je wil het liefste wegrennen). Ik daag je tijdens de training uit om in je groeizone te stappen zodat je ook echt de mogelijkheid hebt om wat te leren. Je gevarenzone daar wil ik je niet in hebben, dan leer je in mijn ogen niets. Wat de precieze groeizone voor jou is dat is per persoon verschillend. Kortom, dit bepaal je zelf. Ook merk ik dat, door de kleine groep waar we in werken, maximaal 6 deelnemers, deelnemers zich snel op hun gemak voelen. 
 • Ik wil wel mezelf blijven als trainer kan dat ook met deze 3-daagse? Ja, juist dat vind ik heel erg belangrijk. We gaan kijken hoe jij een training kunt geven op een manier die ook echt bij jou past. En jouw eigen visie en mening is daar heel erg belangrijk in. Ook is het daarbij belangrijk, heb je nog weinig ervaring met het geven van trainingen, dan zullen we ook kijken hoe we de werkvormen daarop aan kunnen passen. Dit alles zodat jij relaxed en zelfverzekerd voor de groep kan staan. 
 • Ik zie dat er twee overnachtingen bij zitten. Ik woon in de buurt, moet ik blijven overnachten? Nee, je hoeft niet te blijven overnachten, echter ik raad het je wel aan. Het is best een intensieve praktijkgerichte training en het is daarbij fijn dat je na afloop van de trainingsdag niet meer terug naar huis hoeft. Daarnaast krijg je op beide avonden nog een opdracht waar je ook mee aan de slag mag. Een deel van deze opdracht kun je overigens in de middag al uitvoeren. En het zitten in een ‘bubbel’, het alleen maar bezig zijn met het maken en geven van een training wordt ook als erg prettig ervaren. 
 • Ik heb al best wat ervaring als trainer is deze training dan ook geschikt voor mij? Jazeker, ik heb vaak ervaren trainers in mijn groep zitten die aangeven dat ze er heel erg veel aan hebben gehad. Overeenkomst is wel dat ze vanuit de praktijk in het trainen zijn ‘gerold’. Ze hebben nog niet eerder een basis opleiding train de trainer gehad. Ze willen graag leren hoe het nou echt moet en of dat wat ze doen wel goed is. 
 • Krijg ik ook 1 op 1 begeleiding? Ja. Je krijgt ook geregeld opdrachten die je individueel mag gaan uitvoeren. Dat geeft mij ook direct de gelegenheid om bij iedereen ook individueel langs te gaan. 
 • Hoe komt het dat het me niet echt lukt om zelf een goede training te maken en te geven? Training geven is een vak. Ook al ben je nog zo goed in je eigen vak, weet je van de hoed en de rand over je eigen vakgebied dan wil dat niet zeggen dat je ook direct een goede training kan maken en geven. Sterker nog, vaak is het dan juist nog moeilijker omdat het dan moeilijker kan zijn om je te verplaatsen in je deelnemer. Je gebruikt bijvoorbeeld vaak termen en afkortingen die voor je deelnemer nog totaal onbekend zijn. 
  Training geven maar ook trainingen maken vraagt totaal andere vaardigheden van je dan dat je normaal gesproken in zet als expert in je eigen vakgebied. Dus, dat je training misschien nog niet helemaal loopt zoals je het graag zou willen, is helemaal normaal. Je bent niet de enige.
 • Ik wil je graag eerst beter leren kennen voordat ik me aanmeld kan dat? Natuurlijk, dat begrijp ik direct. We kunnen telefonisch kennis maken zodat we kunnen kennismaken met elkaar en je ook direct al je vragen kunt stellen. Het handigste daarvoor is om onderstaand formulier in te vullen zodat we een belafspraak kunnen maken zodat ik ook echt tijd kan nemen voor ons gesprek. 
 • Mijn vraag staat er niet bij. Kan ik contact met je opnemen? Natuurlijk! Je kunt onderstaand formulier invullen en daar je vraag al aangeven. Ook mag je altijd telefonisch contact met me opnemen. 06 471 20 971. 

Wil je dat ik contact opneem met jou?


Laat hieronder je contactgegevens achter en ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op. Heb je alleen een (korte) vraag? Ook die kun je hieronder stellen.