Als trainer heb je nooit…. - Leer Trainen vanuit je Vak

Als trainer heb je nooit….

... pauze

De dikke van Dale geeft aan: (kortere of langere) rustpoos tijdens het werk, een uitvoering enz. 

Pauze is van levensbelang, voor jou als trainer en voor de deelnemer. Vergeet hem dan ook niet in te plannen. Even rust, Pauze.

Tijdens de afgelopen 3-daagse train de trainer die ik gaf, gaf ik gekscherend aan mijn deelnemers aan; als trainer heb je nooit pauze. Klinkt je misschien heftig in de oren maar er zit in mijn ogen echt wel een kern van waarheid in.

Wat doe je als trainer tijdens de pauze van je deelnemers?

 • Je bereidt het programma voor op basis van de nieuw gekregen input in de ochtend en past waar nodig aan
 • Je zet de spullen klaar voor de middag
 • Je wijst je deelnemers aan waar ze kunnen lunchen / dineren en je loopt, als echte gastvrouw/ heer even mee
 • Je luncht of dineert mee en ja, soms is het nodig dat je het gesprek op gang houdt en er voor zorgt dat iedereen aan bod komt
 • Je zorgt dat de dieetwensen worden nagekomen door de keuken
 • Je besteedt aandacht aan de deelnemer die die ochtend even wat afwezig bleek
 • Je neemt nog even tijd voor de deelnemer die een extra vraag had over iets waar je het in de ochtend over hebt gehad
 • Soms, je spreekt nog even een 'hartig' woordje met de locatie, of geeft ze juist complimenten
 • Je controleert nog even of je nu wel een internetaansluiting hebt
 • Je gaat nog even naar het toilet, spuit je laatste deodorant en checkt nog even of je geen achtergebleven voedsel achter je tanden hebt laten zitten
 • En je gaat weer verder aan de slag!

Best pittig dus. Ik zelf zorg er dan ook altijd voor dat ik ruim voor aanvang in de trainingsruimte ben zodat ik alles klaar kan zetten zonder dat de deelnemers er zijn. Ook kan ik er op die manier mijn eigen ruimte van maken. En, een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk en zorgt er voor mij in ieder geval voor dat ik tijdens de dag flexibeler in kan spelen op de behoefte van de deelnemer. Immers, als je niet weet wat je van plan bent, kun je er ook niet van afwijken! En, natuurlijk probeer er voor te zorgen dat je goed uitgerust bent en vol energie aan de dag kan beginnen!

Ook tussendoor 'piep' ik er altijd net even wat eerder uit bij de lunch zodat ik nog heel even een moment voor mezelf heb en tot rust kan komen zodat ik me daarna weer helemaal kan focussen op de deelnemers!

En, eerlijk, ik vind het heerlijk! 🙂 

Wil jij aan de slag met het maken en leren geven van je eigen training? Kom naar de 3-daagse train de trainer en leer om je eigen training te maken en te geven!