7 tips om goed te trainen met een co-trainer - Leer Trainen vanuit je Vak

7 tips om goed te trainen met een co-trainer

Soms train je samen met nog een andere trainer. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Daarom 7 tips om samen met je co-trainer een goede training neer te zetten.

1. Voorbereiden

Neem ruim de tijd om enkele dagen van te voren de training door te spreken. Verdeel de verschillende onderwerpen / werkvormen, zodat een ieder verantwoordelijk is voor een bepaald onderdeel. Spreek met elkaar af wie wat mee neemt.

Bespreek ook met elkaar hoe jullie gekleed gaan, een nette professionele outfit. Bij de ene opdracht kan dit bijvoorbeeld een spijkerbroek zijn met een blouse, bij de ander een jurkje (niet te kort..! of met inkijk) met een jasje en bij de ander moet je in pak. Jullie komen als team over als dit op elkaar is afgestemd. Bedenk daarbij ook wat de deelnemers waarschijnlijk aan zullen hebben en stem daar je kleding op af. Daarbij probeer ik zelf om een ‘klasse’ netter gekleed te gaan dan mijn deelnemers.

2. Wat is je rol?

Bespreek met elkaar, wat is je rol als je niet voor de groep staat? Wat verwacht je van elkaar daar in? Wat heb jij nodig van de ander als jij voor de groep staat? Mag een co-trainer aanvullen op jouw verhaal of antwoorden op een vraag van een deelnemer tijdens jouw verhaal? Bespreek hier bijvoorbeeld ook dat je wel eens de neiging hebt om te snel te praten, te warrig te worden zodat je co-trainer je daar evt. tijdens de training op kan aansturen.

3. Team

Jullie zijn een team. Val elkaar niet af in het bijzijn van de deelnemers. Laat de ander in zijn waarde. Ontkracht elkaar niet, tenzij er echt foute zaken worden gezegd en het van cruciaal belang is voor het leerproces.

Als je als trainers met elkaar overlegt, probeer dit dan zo te doen dat de deelnemers dat niet horen. Komt professioneler en eenduidiger over.

4. Maak gebruik van je co-trainer

Maak gebruik van het feit dat er nog een andere trainer is. Zo kun je de co-trainer bijvoorbeeld vragen om de deelnemers te observeren maar kun je hem ook vragen om specifiek op jouw eigen leerpunten te letten die je van te voren met je co-trainer deelt.

Ook als co-trainer is het belangrijk dat je continu gefocust bent op de training. Bedenk wat de trainer nodig heeft (ook praktisch, pen, papier, stift etc.) en begeleid groepjes bij een opdracht waar nodig.

Laat je co-trainer de tijd in de gaten houden en spreek af dat hij je een seintje geeft als het bijna tijd is. 

5. Geef elkaar complimenten

Geef elkaar complimenten! Het kan spannend zijn om een training te geven. En misschien wel extra spannend omdat je hem samen geeft. Geef oprechte complimenten tussendoor.

6. Bespreek tussendoor

Neem tijdens de pauze een kort moment om te kijken hoe het gaat. Hoe loopt de training? Gaat het zoals verwacht? Moeten jullie nog aanpassingen doen aan het programma om uit te komen bij jullie leerdoelen? En, hoe gaat de samenwerking?

7. Nabespreken

Bespreek na afloop van de training de training na maar ook jullie samenwerking. Wat ging er goed? Wat zou je een volgende keer graag anders zien als je kijkt naar de training maar ook als je kijkt naar jullie samenwerking?

Download gerust de infographic, Trainen met zijn twee.