Sta jij ook als een ballerina voor de groep? 5 Tips om relaxed voor de groep te staan. - Leer Trainen vanuit je Vak

Sta jij ook als een ballerina voor de groep? 5 Tips om relaxed voor de groep te staan.

Ik hoor de vraag regelmatig; heb jij op ballet gezeten? In het begin wist ik oprecht niet hoe een deelnemer dat kon weten. Ondertussen ben ik er achter.  Ik sta regelmatig, om in ballettermen te spreken, met mijn voeten in de derde positie. (mijn voeten staan als het ware in een V waarbij ik de hiel van 1 voet tegen het midden plaats van de andere voet) Ik sta op die manier prettig en natuurlijk voor de groep. 

Mocht je nou niet op ballet hebben gezeten, hieronder vind je een aantal tips om ook relaxed voor de groep te staan.

Tip 1: Masseer je oren

Je oren zijn gevoelig, ze staan in verbinding met heel veel lichaamsdelen en organen. Door je oren te masseren kun je beter ontspannen en het haalt je ook nog eens uit een dip. Google eens op de verschillende technieken. Belangrijk is natuurlijk ook dat je je goed hebt voorbereid en ruim op tijd in de trainingsruimte bent.

Tip 2: Houding

Zet je benen onder je heupen met je voeten recht naar voren. Zet je voeten niet tegen elkaar aan. Plaats je gewicht iets onder je voorvoet (voorbij het midden) Zorg dat je bekken en knieën niet op slot staan. Laat je kaken los waardoor ook je schouders ontspannen hangen en je armen losjes tegen het lichaam aanhangen. Denk jezelf lang. Als je dat doet voelt dat al heel anders en krijg je een betere houding.

Tip 3: Ademhaling

Wees je bewust van je ademhaling. Adem rustig in door je neus (waarbij je buik uitzet) en rustig uit door je mond. Met name als je gespannen bent (bijvoorbeeld voor de start van de training) is het goed om hier op te letten. Plan bijvoorbeeld voorafgaand aan de training een paar minuten een relaxmoment in waarbij je onder andere bewust let op je ademhaling.

Tip 4: Je handen

Als je gespannen bent laat je dat soms ook zien in je lichaam en onder andere in je handen. Sommige mensen gaan daardoor te veel en onrustig met hun handen praten andere mensen stoppen hun handen in hun zak, achter hun rug, gaan met hun handen over elkaar staan of gaan met een pen spelen. Onrustig voor jezelf maar zeker ook voor je deelnemers.

Weet je van jezelf dat je hier last van hebt dan kun je als startpositie het volgende gebruiken. Pak met je ene hand je duim vast en vouw ze als het ware in elkaar. Houd je handen voor je buik.

Echter, op het moment dat jij daar bewust over na gaat denken zijn je gedachten eigenlijk al niet meer waar ze moeten zijn, namelijk je deelnemers. Mijn eigenlijke tip is dan ook maak je niet druk maar focus je aandacht op je deelnemers. En laat je handen voor wat ze zijn; ze maken jou tot wie je bent.

Tip 5: Goede voorbereiding en vlieguren

Het belangrijkste is dat jij je zeker voelt over je voorbereiding en dat je daarna vlieguren gaat maken. Sta zo vaak mogelijk voor een groep. Hoe vaker je voor een groep staat hoe relaxter je er ook in gaat worden.

Ik wens je heel erg veel succes met het toepassen van bovenstaande tips. Mocht je nog meer houvast willen bij het maken en geven van een training, overweeg dan eens een 3-daagse train de trainer te volgen.