Wat een ziekenhuisopname en trainen met elkaar te maken hebben… ;-) - Leer Trainen vanuit je Vak

Wat een ziekenhuisopname en trainen met elkaar te maken hebben… ;-)

Toen ik 12 was kreeg ik een geperforeerde blindedarmontsteking. Geen pretje. Ik lag daarvoor bijna 2 weken in het ziekenhuis. En natuurlijk wou ik graag naar huis.

Ik weet nog heel erg goed dat de zuster zei; “Misschien mag je vandaag wel naar huis!”

Ik had me er helemaal op verheugd, misschien zegt de dokter wel dat ik vandaag naar huis mag! Maar nee… ik mocht nog niet naar huis.

En, was ontzettend teleurgesteld en verdrietig. Om eerlijk te zijn begreep ik het ook niet zo goed, de zuster zei toch dat ik misschien naar huis toe mocht..?

(het woord misschien had ik wellicht iets anders geïnterpreteerd.. ;-))

Terug naar het geven van Trainingen

Ook hierbij kan het heel goed voorkomen dat jouw deelnemer aan het einde van de dag teleurgesteld is. Dat de deelnemer andere verwachtingen had van jouw training en dat die niet zijn uitgekomen.

Zelf probeer ik dit als trainer altijd te voorkomen. Ik laat mijn deelnemers voorafgaand aan de training altijd een online intakeformulier invullen. Daarin vraag ik o.a. naar de verwachtingen van de deelnemer van de training. Zelf lees ik natuurlijk deze input ruim van te voren  en neem ik deze mee.

Contact met de deelnemer

Soms zit daar wel eens iets tussen, bijvoorbeeld een aangedragen onderwerp, dat ik helaas niet aan bod kan laten komen in de training. Ik zoek dan altijd voorafgaand aan de training contact met de desbetreffende deelnemer. Het liefste telefonisch om even door te vragen wat de deelnemer precies bedoelt met het onderwerp zodat ik even kan checken of het wellicht toch nog in de training aan bod kan komen. Is dit niet het geval dan benoem ik dat en geef ik er een uitleg bij.

De reactie van de deelnemers is dan altijd positief. Natuurlijk vinden ze het wel jammer, maar met mijn uitleg begrijpen ze het wel en ze vinden het fijn dat er vooraf al even contact met ze is gezocht.

Ook voor mij als trainer fijn

Ook werkt het voor mij als trainer fijn. Ik heb al even goed contact gehad met de deelnemer en al besproken dat de verwachtingen die de deelnemer heeft op dat punt in deze training niet kunnen worden waargemaakt. De training ga ik dan veel relaxter in.

Kortom… een aanrader. Verwachtingsmanagement is gewoonweg super belangrijk en het is fijn om daar ook voorafgaand aan de training al iets mee te doen.