Zenuwachtig..?! - Leer Trainen vanuit je Vak

Zenuwachtig..?!

Soms kan het je zo overvallen.

Je bent gewoon echt behoorlijk zenuwachtig voor de training die je mag gaan geven. Morgen, volgende week of….

Ik kan het, zelfs nu ik echt al een hele tijd trainingen geef, ook nog steeds hebben. Niet super zenuwachtig maar wel een dusdanige kriebel in mijn buik zodanig dat het net niet helemaal comfortabel voelt.

Een beetje zenuwachtig is ook niet erg, het zorgt er voor dat je beter presteert. Het is alleen jammer als het je totaal verlamt en er misschien voor zorgt dat je echt beroerd slaapt. En weet je… dat hoeft ook echt niet. 

Ik ben voor jou eens gaan nadenken wat er voor mij werkt als ik zenuwachtig ben. En daar zitten vast ook tips tussen die voor jou ook werken!

Ik mag zenuwachtig zijn

Allereerst helpt het feit mij dat ik naar mezelf mag uitspreken dat ik zenuwachtig mag zijn. Het is oké, ik mag gespannen / zenuwachtig zijn. Het is waarschijnlijk nergens voor nodig maar als ik dit zo voel dan is het oké. Het helpt mij ook als ik een stap verder kan denken. Hoe komt het dat ik zenuwachtig ben? Kan ik daar nog iets aan doen of veranderen?

Van de hoed en de rand weten

Zelf merk ik dat ik sneller zenuwachtig word als ik het gevoel heb niet helemaal van de hoed en de rand te weten. En dan doel ik op de situatie bij de opdrachtgever. Dat ik net niet helemaal precies weet wat er speelt. Hoewel ik dit echt altijd probeer te weten te komen lukt het helaas niet altijd. Ook helpt het bij mij heel veel als ik echt contact heb met de opdrachtgever, in een face to face gesprek vooraf of een telefoongesprek. Er kan heel erg veel via de e-mail maar het helpt mij als ik echt in contact kom en daardoor meer kan aanvoelen wat er echt speelt.

Jij bent niet voor niets gevraagd!

Jij bent niet voor niets gevraagd om deze training te geven. De opdrachtgever heeft er vertrouwen in dat je dit kan. Dus waarom zou jij daar dan aan twijfelen?

Uitstellen..? Nee!

Als ik wat onzeker / onwennig ben over een training dan kan dat leiden tot uitstelgedrag met als gevolg dat ik me natuurlijk goed voorbereid maar misschien wel net wat te laat. Het helpt mij als ik echt op tijd begin met de voorbereidingen en hier de tijd voor neem. Voorbereiden neemt, bijna, altijd meer tijd in beslag dan dat je van te voren denkt.

Kom op tijd!

En als het dan op de dag zelf is. Echt ruim op tijd weggaan. Rekening houden met eventuele vertragingen zodat ik ruim op tijd aankom en echt de mogelijkheid heb om mijn ‘eigen’ trainingsruimte er van te maken.

Het moment suprême

En.., als het de spuigaten uit loopt de rust te nemen om laag adem te halen, stevig te staan en mijn oren te masseren. Ja echt! Je oor is eigenlijk je lichaam in microformaat. Alle lichaamsdelen en organen komen er op terug. Door je oor te masseren masseer je dus eigenlijk je hele lichaam, heerlijk ontstressen dus!

En onthoud… je mag best een beetje gespannen zijn. Daar ga je alleen maar beter van presteren. Merk je dat een diesel bent, je langzaam op gang moet komen, kies dan voor een kennismakingswerkvorm waarbij je je groep direct al aan het werk zet. Kun jij rustig wennen en daarna helemaal shinen!

Geniet van het geven van de trainingen!