Werkvorm: Muzikale kennismaking - Leer Trainen vanuit je Vak

Werkvorm: Muzikale kennismaking

Deelnemers kijken wel eens raar op als ik bij aanvang van de training ze vraag om hun telefoon er bij te pakken. Immers, vaak moet deze juist diep weggestopt worden om er maar voor te zorgen dat het geen stoorzender is..

In deze werkvorm maak ik juist gebruik van de telefoon.

Leerdoel

 • Kennismaken

Benodigdheden

 • Telefoons van deelnemers met muziek of toegang tot muziekstreamingsdiensten (b.v. spotify) (en je eigen telefoon met muziek)

Voorbereiding

 • Bedenk van tevoren welk nummer bij jou past en waarom. Als je het fijn vindt kun je ook al de deelnemers deze opdracht per e-mail sturen. 
 • Bedenk van te voren welke informatie jij van de deelnemers nodig hebt voor je training. Zo kun je in de nabespreking van het muzieknummer daar nog op inzoomen. Denk bijvoorbeeld aan: vragen op het gebied van werk, de organisatie en functie van deelnemers, de leerwensen en/of de persoon ‘achter’ de deelnemer.

Uitvoering

 • 1
  Geef het leerdoel aan.
 • 2
  Geef aan dat je een korte kennismaking wilt doen op een muzikale manier. Opdracht: zoek een muzieknummer op je telefoon dat bij jou past of een speciale betekenis voor je heeft. Aan de hand van het nummer mag jij je straks voorstellen aan ons. Je krijgt 3 (of meer.. schat het zelf even in) minuten om een nummer te kiezen. Is deze opdracht voor iedereen duidelijk? (Controleer of iedereen een telefoon heeft met muziek of toegang tot een muziekstreamingdienst. Zo niet, dan kun je deze persoon ook vragen om een nummer te noemen.) 
 • 4
  Wie wil er beginnen om zichzelf voor te stellen? Nodig de deelnemer uit om kort een stukje van het gekozen nummer te laten horen (ongeveer 20 seconden). Daarna kan de deelnemer uitleggen waarom hij/zij dit nummer heeft gekozen en wat het over hem/haar zegt. Stel eventueel als trainer nog aanvullende vragen. Laat iedereen zich voorstellen en vergeet jezelf niet.
 • 5
  Koppel terug naar het leerdoel.
 • 6
  Afhankelijk hoe je daar zelf als trainer in staat kun je hier ook het moment pakken om de nadruk te leggen op het volgende: vragen om de telefoon op stil te zetten (ook trilstand uit) dan wel aan te geven dat deelnemers niet moeten vergeten de telefoon na afloop van de training weer aan te zetten.

Heel veel plezier met toepassen!

Ben je op zoek naar een andere leuke kennismakingswerkvorm? Bestel het e-book 10 Kennismakingswerkvormen.