Weerstand in je training.. en nu? - Leer Trainen vanuit je Vak

Weerstand in je training.. en nu?

Weerstand wat is dat eigenlijk? Een definitie is bijvoorbeeld; als de deelnemer zich op de een of andere manier zich verzet tegen het leren in de training.

En dat kan zich op allerlei verschillende manieren uiten. Kijken op de telefoon, overdreven gapen, in discussie gaan en zo kun je er vast nog wel een aantal bedenken.

Er zijn verschillende theorieën die je kunnen helpen om op een goede manier om te gaan met weerstand. Maar, daar ga ik het nu even niet met je over hebben.

Ik vertel je graag aan welk inzicht ik nog steeds veel heb als het gaat over het omgaan met weerstand in een groep. Een inzicht dat ik met veel plezier deel met mijn deelnemers en nu ook heel graag met jou.

Weerstand komt heel vaak vanuit onzekerheid

Stel je geeft een training over een nieuw systeem dat ingevoerd gaat worden. Je zult er deelnemers tussen hebben zitten die daar graag mee aan de slag gaan. Er zullen misschien ook deelnemers bij zitten die in de weerstand schieten, op welke manier dan ook. Het zou zo maar eens zo kunnen zijn dat deze deelnemers in de weerstand schieten omdat ze eigenlijk heel onzeker zijn. Ze zijn net gewend aan het werken met het nieuwe systeem en nu moet het al weer anders; “Ik weet niet of ik dat wel kan.” Ze worden er oprecht moedeloos van en weten niet hoe ze dit nu weer op de rit moeten krijgen.

Weerstand komt heel vaak vanuit betrokkenheid

Ook kan weerstand komen vanuit betrokkenheid. De deelnemer is zo betrokken bij het onderwerp dat hij of zij ook heel graag zijn zegje en mening wil geven over het onderwerp. En, misschien ook wel opmerkingen kan plaatsen als: ”Hebben jullie hier wel aan gedacht?”

Doordat ik mezelf, als trainer, dit me veel beter realiseer kan ik ook veel relaxter en oprecht geïnteresseerd in de weerstand hier mee om gaan. Ik probeer er dan ook vaak achter te komen wat er achter de weerstand zit. Zowel voor mij als voor de deelnemers een hele prettige manier.

Hoe ga jij met weerstand om in jouw training?