Wat trek ik aan? - Leer Trainen vanuit je Vak

Wat trek ik aan?

Toen ik nog niet zo lang trainingen gaf, hield deze vraag mij regelmatig bezig. Welke kleren trek ik aan als ik morgen een training ga geven?

Ik merkte bij mezelf dat bepaalde kleding me echt hielp om zekerder voor de groep te staan.

Daarom ook voor jou een paar tips die je mogelijk kunnen helpen.

Tips voor de keuze van je kleding

Voel je er prettig in
​Trek een kledingset aan waar jij je prettig in voelt, waarin jij voor jouw gevoel de rol van trainer ook echt mee kan uitstralen.

Zorg dat je er netjes uit ziet
Een ontzettende open deur maar toch, zorg dat je er netjes uit ziet.

Een ‘klasse’ netter?
Kleding heeft me altijd bezig gehouden. Ik ben me altijd al bewust van wat ik draag en wat dat voor eerste indruk kan geven aan de mensen tegenover me. Zo ook in mijn eerste echte baan, een traineeship (detachering) bij de overheid. Ik vroeg daar aan het detacheringsbureau tips over mijn kleding. Zij gaven destijds aan; zorg dat je een ‘klasse’ netter gekleed bent dan de medewerkers bij de gemeente.

Die opmerking houd ik wel altijd in mijn achterhoofd. Het hoeft in mijn ogen zeker niet altijd een ‘klasse’ netter zijn maar op hetzelfde niveau is in ieder geval wel heel erg prettig.

Pas je kleding aan aan de organisatie waar je werkt
Verdiep je in de organisatie en let tijdens het intakegesprek dat je met je opdrachtgever hebt, op wat voor kleding er wordt gedragen. Pas je kleding hier enigszins op aan.

Zelf heb ik een poos geleden diverse trainingen gegeven aan voornamelijk mannen. Ik heb er toen heel bewust voor gekozen om geen rok of jurk aan te doen. Voelde me zelf daar op dat moment niet prettig bij en was ook bang dat het mijn deelnemers misschien te veel zou kunnen afleiden, waar ik me dan niet prettig bij zou voelen. De focus moet op de inhoud van de training zijn. 🙂 

Wat wil je uitstralen als trainer?
Wat wil je uitstralen? Juist dat je met de ‘voeten’ in de klei staat of dat je soms ook even boven / naast de groep staat? Maak hier je kledingkeuze in.

Rok / Jurk / laaghangende broek
Bedenk van te voren wat voor werkvormen / activiteiten je doet met de groep. Als het een actieve / fysieke training is dan kan een rok of een jurk, hakken niet altijd even praktisch zijn. Zelf weet ik dat ik bij een bepaalde werkvorm ook laag op een flap-over moet schrijven. Daarbij moet ik dus door de knieën. Prettig als de groep dan niet teveel van mij gaat zien.. 😉

Kortom, wil je goed voorbereid en zelfverzekerd voor de groep staan, besteed dan ook zeker aandacht aan je kledingkeuze.