Wanneer weet ik nou genoeg? - Leer Trainen vanuit je Vak

Wanneer weet ik nou genoeg?

Laatst was ik aan de telefoon met een deelnemer. Ze was van plan om trainingen te gaan geven maar iets hield haar tegen.

Ben ik wel zo ver?
Weet ik al wel genoeg?

Ze had nogal wat connecties op LinkedIn en kreeg continu updates en artikelen waarvan ze het gevoel had dat ze er iets mee moest. Het maakt haar ook onzeker. Als er steeds veranderingen waren in haar vakgebied hoe moest ze dan daar in mee?

Janny, wanneer moet ik nu stoppen met het lezen van deze artikelen?
Mijn advies; nu.

Stop nu met het lezen van de artikelen want je maakt jezelf helemaal gek. Kijk eerst eens naar de doelgroep. Wie heb je voor je? In haar geval de ondernemer.

Maak eens een inventarisatie van waar ze nu staan (huidige situatie) en van waar ze na afloop van de training willen staan. (gewenste situatie) Bepaal dan de afstand die daar tussen zit, de gap. En op deze gap formuleer je de leerdoelen. En, om hier achter te komen doe altijd een intake bij de opdrachtgever en bij de deelnemers zodat je een training kan aanbieden die ook echt voldoet aan de wensen van je deelnemers!

Less is more!

Bedenk daarbij, less is more. Vaak willen we echt te veel in een training. Houd het klein en toegespitst op de behoefte van je doelgroep.

Ga dan kijken welke specifieke onderwerpen er aan bod komen en zoek, waar nodig, nog extra informatie op in de artikelen.

Blijf vertrouwen op jezelf en durf je eigen visie te hebben over jouw eigen vakgebied. Dat maakt jou echt en van grote waarde als expert / trainer!

Hoe gaat dat met jou? Ben jij er al klaar voor om jouw eigen training of workshop te geven? En zo nee, wat houdt je nog tegen?