Pfff.. wat een irritante deelnemer - Leer Trainen vanuit je Vak

Pfff.. wat een irritante deelnemer

Dit is een gevoel dat je vast wel eens hebt gehad als je een training geeft. Zo eens in de zoveel tijd heb je een deelnemer waar je op zijn zachtst gezegd gewoon geen klik mee hebt. En ja, dat is echt vervelend want jij hebt daar op dat moment als persoon en dus ook als trainer gewoon last van. En als je niet uitkijkt merkt de deelnemer in kwestie dit maar de andere deelnemers ook.. En dat is, hoop ik, niet wat je wil als professionele trainer.

Ook ik heb wel eens, in mijn ogen, een irritante deelnemer gehad. Hij zat gewoon net in mijn allergie en tja dat was pittig voor me.

Maar ja.. eerlijk is eerlijk je zult er wel mee moeten dealen. En, jij als professional, kan dat!

Wees eerlijk naar jezelf

Deze deelnemer zit waarschijnlijk in je allergie. Signaleer het, het mag er zijn, het is oké. Dat kan gebeuren. Relax!

Blijf professioneel

Het is het gedrag van de deelnemer niet de persoon zelf. En, kom op, misschien trigger jij ook wel iets bij hem. Er wordt niet voor niets gezegd, actie – reactie. Zo zou jouw gedrag wel eens het gedrag van de deelnemer kunnen oproepen.

Sta er boven als trainer

Blijf vriendelijk, knoop bijvoorbeeld bewust een praatje aan in de pauze met deze deelnemer. Verdiep je in hem als persoon. Echt, dat kan je heel veel opleveren. Ook dit gedrag komt ergens vandaan. Juist als je deze deelnemer bewust net wat positieve aandacht geeft dan wil dat er wel eens voor zorgen dat de irritatie een stuk minder wordt.

En ga het er vooral niet met andere deelnemers over hebben waar de deelnemer niet bij is.. Blijf in je rol als professionele trainer. En ja, ik snap echt wel dat het fijn is om even te ontdekken of het nu echt aan jou ligt of aan de betreffende deelnemer en dat je graag stoom wil afblazen maar doe dat echt op een andere manier. Stuur je collega-trainer een app bijvoorbeeld.