Werkvorm: Pak je telefoon er maar bij - Leer Trainen vanuit je Vak

Werkvorm: Pak je telefoon er maar bij

Deelnemers kijken wel eens raar op als ik bij aanvang van de training ze vraag om hun telefoon er bij te pakken. Immers, vaak moet deze juist diep weggestopt worden om er maar voor te zorgen dat het geen stoorzender is..

In deze werkvorm maak ik juist gebruik van de telefoon.

Leerdoel

Kennismaken

Benodigdheden

Telefoons van deelnemers waar foto’s op staan (en je eigen telefoon met een foto)

Voorbereiding

Bekijk (evt.) zelf van te voren ook aan de hand van welke foto jij je wil voorstellen.

Uitvoering

Bedenk van te voren welke informatie jij van de deelnemers nodig hebt voor je training. Zo kun je in de nabespreking van de foto daar nog op inzoomen. Denk bijvoorbeeld aan: vragen op het gebied van werk, de organisatie en functie van deelnemers, de leerwensen en/of de persoon ‘achter’ de deelnemer.

 • 1
  Geef het leerdoel aan.
 • 2
  Geef aan prettig om een kort voorstelrondje te doen. Opdracht; zoek dadelijk een foto op je telefoon. Aan de hand van de foto mag jij je straks voorstellen aan ons. Je bepaalt dus zelf wat je ons laat zien en wat je ons vertelt. Je krijgt 3 minuten om een foto op te zoeken. (check even of iedereen een telefoon heeft met foto’s er op. Zo niet, dan kun je deze persoon ook vragen om een foto te omschrijven) Is deze opdracht voor iedereen duidelijk?
 • 3
  Wie wil er beginnen om zichzelf voor te stellen? Nodig de deelnemer voor de groep uit, laat de deelnemer eerst de foto zien op de telefoon door de deelnemer langs de groep te laten lopen en daarna iets vertellen over de foto. Stel eventueel als trainer nog aanvullende vragen. Laat iedereen zich voorstellen en vergeet je zelf niet.
 • 4
  Koppel terug naar het leerdoel.
 • 5
  Afhankelijk hoe je daar zelf als trainer in staat kun je hier ook het moment pakken om de nadruk te leggen op het volgende: vragen om de telefoon op stil te zetten (ook trilstand uit) dan wel aan te geven dat deelnemers niet moeten vergeten de telefoon na afloop van de training weer aan te zetten.

Heel veel plezier met toepassen!