Waar ik op sta bij mijn opdrachtgevers… - Leer Trainen vanuit je Vak

Waar ik op sta bij mijn opdrachtgevers…

In mijn tweede functie als trainer mocht ik een training geven aan vrijwilligers van jongerenorganisaties. Perfectionistisch als ik ben had ik alles super goed voorbereid. Alleen op 1 ding had ik geen invloed meer…

Ik moest training geven op de zolder. De andere ruimte was voor de externe trainer….

Dit was een zolder met heel weinig daglicht en een echt grote lompe tafel. Deze tafel kon je niet verschuiven. Ik baalde er enorm van maar wist ook, ik moet het er voor nu mee doen, het is niet anders.

Om eerlijk te zijn, deze training verliep niet zo heel erg goed. Bij de eerste kennismakingsoefening was de energie bij de deelnemers al ver te zoeken. En, ik merkte dat ook ik echt het daglicht mistte en ik ook moeite moest doen om energiek te blijven.

Ook hadden we niet veel ruimte (door de grote tafel) om daadwerkelijk te kunnen lopen en actieve oefeningen te kunnen doen. Uiteraard heb ik er zoveel mogelijk aan gedaan om de energie hoog te houden, wel actieve werkvormen waar mogelijk en tussendoor naar buiten. Maar toch.. het viel niet mee.

Maar… alles gebeurt om een reden.

In de offertes die ik maak geef ik aan dat ik een goede trainingsruimte heel erg belangrijk vind en dat dit echt van belang is voor een goede training. Ik geef daarin de volgende zaken aan:

  • Ruime ruimte (hoeveel m2 dat is hangt even af van het aantal deelnemers)
  • Veel daglicht
  • Mogelijkheid om een raam open te zetten, dan wel de mogelijkheid om de ramen te verduisteren
  • Flap-over
  • Beamer en scherm / witte muur of een televisie met de mogelijkheid om de laptop op aan te sluiten
  • Een goed functionerende verwarming
  • Ruimte heeft de mogelijkheid om de stoelen in een u-vorm te plaatsen waarbij de tafels tegen de wand kunnen worden geplaatst
  • Deelnemers kunnen niet worden afgeleid door in of uitlopende collega’s, het is voor de deelnemers erg prettig als ze hun volledige focus op de training kunnen hebben.

Doordat ik dit vooraf al expliciet aangeef, kom ik veel minder voor verassingen te staan.

En ach, natuurlijk heb ook ik nog wel eens trainingsruimte die een raadszaal blijkt te zijn of een trainingsruimte in een strandtent waar de bar in dezelfde ruimte blijkt te zitten… Maar, door bovenstaande punten vooraf aan te geven is de kans iets kleiner.