Je komt als trainer te laat op een training.. en nu? - Leer Trainen vanuit je Vak

Je komt als trainer te laat op een training.. en nu?

Het zal je gebeuren. Je staat in de file en ziet de aankomsttijd op je navigatie steeds verlaten. Je hoopt nog op een wonder maar weet stiekem, het gaat me echt niet meer lukken.. Ik ben te laat. En dat is normaal al niet relaxed maar als trainer al helemaal niet. Gelukkig ben je goed voorbereid...

Blijf gefocused rijden. Zoek (handsfree!) naar het telefoonnummer van de locatie. Geef de receptioniste door dat je verlaat bent (noem een richttijd). Vraag de receptioniste eveneens om aan de deelnemers door te geven dat je te laat bent en vraag ze om in de ontvangstruimte plaats te nemen. Ik vind het zelf prettig als de deelnemers nog niet in de trainingsruimte gaan zodat jij, als je er aan komt, nog even de trainingsruimte kunt inrichten. 

Bedenk ondertussen wat je er aan kan doen om toch een goede training te geven in iets minder tijd. Misschien kun je de kennismakingswerkvorm iets korter doen? Sla hem niet over, dit is een belangrijke eerste stap in je training.

Op de locatie

 • check
  Regel een kop koffie / thee
 • check
  Spoed je naar je trainingsruimte en schat zelf in hoeveel tijd je nodig hebt. Meld dit bij de deelnemers die op de afgesproken plek zijn en geef aan dat je ze graag om ..  ziet in de trainingsruimte
 • check
  Richt de trainingsruimte in. Neem echt bewust nog even 5 minuten rust en adem laag. Je bent er, veilig en wel! Zorg dat je weer even rustig wordt zodat straks je volledige aandacht naar je deelnemers kan.
 • check
  Zet een muziekje op ter welkom, doe de deur open en ontvang relaxed je deelnemers.

Bied je excuses aan

Start met het oprecht aanbieden van je excuses en geef dan ook direct aan dat je het heel fijn vindt dat iedereen er is en iedereen is blijven wachten. Geef je deelnemers vertrouwen, zeg dat je het programma net enigszins hebt aangepast en dat het helemaal goed gaat komen. Bespreek het programma en start met je training!

Eén keer je excuses maken voor het feit dat je te laat bent is goed. Maak er verder ook geen woorden aan vuil. Je deelnemers, maar ook jijzelf, blijven er dan snel in hangen, waardoor jullie de focus niet op de training hebben.

Kom expres te laat... 😉

Je kunt ook expres te laat komen.. Stel je geeft een training over feedback geven; dan kun je er voor kiezen om op de tweede dag bewust te laat te komen. Doe alsof je neus bloedt en start gewoon met de training. Na een half uur leg je de training stil. (Als niemand er iets van heeft gezegd) koppel het terug. Wat gebeurde er net om ... uur? Ja jij kwam binnen. Ja klopt. Wat zou je doen als je collega te laat binnen zou komen? Etc. Ga het gesprek aan en laat ze ook daadwerkelijk feedback geven. Wat was de reden dat ze niet direct feedback aan jou gaven? Zou hetzelfde ook bij collega's onderling kunnen gebeuren?

Kortom, ik hoop dat jij nooit te laat zult komen voor een training. Mocht dit nu toch gebeuren, dan ben je in ieder geval goed voorbereid!

ps: Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen., Ga echt ruim op tijd weg of overnacht anders in de buurt.