Je deelnemers stellen de ene vraag na de andere. Wat doe jij als trainer? - Leer Trainen vanuit je Vak

Je deelnemers stellen de ene vraag na de andere. Wat doe jij als trainer?

Je deelnemers stellen de ene vraag na de andere. Wat doe jij als Trainer?

Natuurlijk geef je antwoord! Op iedere vraag die er komt. Bevlogen vertel je over je onderwerp van je training en beantwoord je alle vragen die er uit de groep komen. 

Herkenbaar? Dan trap je in de valkuil van de vakman/vakvrouw.

Jij weet alles over het onderwerp van je training. Je hebt het vak waar je je training over geeft namelijk zelf uitgeoefend. En nu wil je je deelnemers het liefst alles leren. Dus logisch dat je alle vragen beantwoordt. Dat is je natuurlijke neiging als vakman/vakvrouw. 

Alleen, je staat nu voor de groep als trainer. En als trainer wil je dat je deelnemers zo goed mogelijk leren. En het is de vraag of ze dat doen als jij direct alle vragen van je deelnemers beantwoordt. 

Wat veel effectiever is - hoe moeilijk ook - is bij een vraag je mond houden. En de vraag terugleggen bij de groep. Check eens wat je deelnemers al weten. Zo laat je hen leren. 

En daarna voeg jij de informatie toe die ze nog niet weten. Want natuurlijk heb jij altijd nog wat zinnigs of interessants toe te voegen. Je bent en blijft nou eenmaal ook die vakman/vakvrouw.