Ja maar… ik weet niet alles! - Leer Trainen vanuit je Vak

Ja maar… ik weet niet alles!

Enkele weken geleden heb ik een mooi incompany train de trainer traject afgesloten. Er zijn 6 trainers opgeleid om (naast hun eigen werk) eigen trainingen (in dit geval op het gebied van veiligheid) binnen hun organisatie te gaan geven. Een super enthousiaste club trainers die bij de terugkombijeenkomst aan gaf:

"Ik wil wel de hele week trainingen geven!"

We blikten samen terug. Waar liep je in eerste instantie tegenaan bij het geven van trainingen?

"In het begin was ik echt bang dat ik niet alles wist. Ik durfde daardoor niet goed voor de groep te staan."

Moet je als trainer alleswetend zijn...??!

Wat vind jij?!

Ik vind van niet. Natuurlijk bereid je jezelf goed voor en wil je goed op de hoogte zijn van alles wat er rondom het onderwerp van je training speelt. Maar… ook jij bent toch geen wandelende computer? Het is, in mijn ogen, echt niet erg als je iets niet weet.

Geef liever aan dat je het niet weet dan dat je een antwoord geeft wat gewoonweg niet klopt.

En dan… geef wel aan dat je het uit gaat zoeken en dat je er op terug komt. En, een open deur maar toch, kom er ook daadwerkelijk op terug! Dan wel in de training, dan wel achteraf per e-mail of telefonisch.

Parkeerflip

Bij de incompany training van hierboven is het als volgt opgelost. Per groep hebben we een parkeerflip gemaakt. Als er zaken waren die niet duidelijk waren, ook niet voor de trainer, dan werd er op de flip een aantekening van gemaakt. Hier werd ook de naam bij geschreven van degene die het had ingebracht. De vragen / onduidelijkheden werden vervolgens achteraf beantwoord door de verantwoordelijke van het project. Op deze manier gingen de trainers met een stuk meer vertrouwen de training in!

Ik zie dat dit (het gevoel hebben niet alles te weten) bij veel beginnende trainers een drempel is. Ik hoop dat deze drempel na het lezen van dit blog iets lager voor je is geworden.

Trainingen of workshops geven is gewoonweg heel erg leuk en het is zonde als deze drempel je belemmert om een training te gaan geven!