Ik was zo boos..! - Leer Trainen vanuit je Vak

Ik was zo boos..!

Vorige week was ik bij een event. En nu ben ik normaliter best een relaxte deelnemer denk ik voor een trainer. Maar deze keer schoot ik behoorlijk in de weerstand. Ik was boos en het voelde zo niet oké voor mij wat er gebeurde…

Veiligheid in een training, maar in sommige gevallen ook bij een event, is voor mij een groot goed. En dan bedoel ik niet dat je van een tafel of bank kan vallen, maar echt jezelf veilig voelen in een training.

3 punten die ik heel erg belangrijk vind als het gaat om veiligheid

Tip 1: Afspraken maken

In sommige gevallen betekent dat dat je van te voren de afspraak met elkaar maakt dat wat er wordt besproken in een training ook daadwerkelijk binnen deze trainingsruimte blijft.

Tip 2: Zelf regie houden

Voor mij betekent het altijd dat je zelf, als deelnemer, de regie houdt. Dat jezelf mag aangeven wanneer iets te veel voor je is dus dat je zelf je grens mag aangeven in de training. Door mijn houding en gedrag hoop ik echt dat dit ook zo overkomt bij de deelnemers aan wie ik een training geef. Ik geef regelmatig aan, als je in je gevarenzone komt geef het dan aan en stop. Maar ook met opmerkingen als bijvoorbeeld, je bent hier om te leren, fouten maken mag. En bij het inventariseren van zaken bijvoorbeeld ook, wil je het delen met de groep? En een nee is dan ook echt een nee.

Tip 3: Een nee is een nee

En dit laatste gebeurde er tijdens het event waar ik was. Een deelnemer deelde iets van haar verhaal. De trainer vroeg door en vroeg door terwijl de deelnemer heel duidelijk aan gaf dat hij het niet verder wilde delen. Ik vond het zo’n bizarre situatie en zo onveilig.

Gelukkig hield de deelnemer voet bij stuk maar ik geloof dat er heel veel deelnemers zullen zijn die op dat moment dat niet kunnen.

Als trainer heb je, in mijn ogen, de plicht om als een deelnemer een heel duidelijke grens aangeeft daar naar te luisteren en daar respectvol mee om te gaan.

Hoe belangrijk vind jij als deelnemer de veiligheid in een training?