Ik voelde me dom… - Leer Trainen vanuit je Vak

Ik voelde me dom…

Een paar weken geleden was ik bij een congres. Ik deed mee aan een ronde tafelsessie met een kleine groep deelnemers.

En, ik voelde me dom...

Wat denk jij? Hebben jouw deelnemers dit ook wel eens?

Mijn deelnemers hebben het vast wel eens. Hoewel ik echt mijn uiterste best doe om dit gevoel in ieder geval bij de deelnemers te voorkomen. 

Later in dit blog deel ik graag tips met je hoe jij ervoor kan zorgen dat je dit zoveel mogelijk kan voorkomen in je training en je een veilige leeromgeving neerzet. 

Wat was er gebeurd?

De spreekster, helemaal deskundige in haar haar branche, hield haar verhaal en ze noemde een afkorting.

Ik had op dat moment echt even geen idee wat die afkorting in hield en dacht ‘domme vragen’ bestaan er niet. 🙂 

Dus ik vroeg, plenair, waar de afkorting voor stond. Ze gaf antwoord en een groot deel van de groep gaf er ook een antwoord op. En achteraf dacht ik, natuurlijk dat had ik zelf ook nog kunnen bedenken..

En dat maakte me echt ongemakkelijk..  

Het gebeurt misschien ook bij jou

Ik zie het bij veel meer trainers gebeuren. Is ook logisch, want jij zit helemaal in je eigen vakgebied en weet van de hoed en de rand. Het kan dan heel goed zijn dat je met begrippen, maar nog erger afkortingen, ‘gooit’ waar de deelnemers echt geen weet van hebben. 

Een paar tips

 • check
  Verplaats je echt in de deelnemer wat is zijn achtergrond? Wat weet hij al? 
 • check
  Gebruik geen afkortingen
 • check
  Geef bij aanvang van de training aan. Ik doe mijn best om geen afkortingen te gebruiken of begrippen die jullie misschien nog niet kennen. Mocht dit per ongeluk wel zo zijn dan zou ik het heel erg fijn vinden als je dat direct aangeeft!
 • check
  En, mocht je toch per ongeluk een afkorting gebruiken en daar een vraag over krijgen? Bedank de deelnemer en geef aan dat het inderdaad niet zo handig van je was. Dat geeft de deelnemer een veilig gevoel, (vragen mag) wat ook de andere deelnemers weer helpt. En leg natuurlijk de afkorting uit. 🙂  

Heel veel succes!