Hoe jij het geheim achter de brandstofmeter kunt toepassen in jouw training! - Leer Trainen vanuit je Vak

Hoe jij het geheim achter de brandstofmeter kunt toepassen in jouw training!

Enkele weken geleden zat ik met mijn broer in de auto. Hij zei tegen mij: "Wist je dat er bij je brandstofmeter op je dashboard een pijltje (naast het icoon van de benzinepomp) zit zodat je weet aan welke kant de tankvulopening zit?"

Eerlijk, ik geloofde hem eigenlijk niet maar het blijkt echt zo te zijn. Oké, heb het niet gecheckt bij alle automerken maar wel een aantal. Die autofabrikanten hebben dus echt een slimme ezelsbrug bedacht om ervoor te zorgen dat je niet een 'te blonde' indruk maakt bij het tankstation… 🙂

Welke ezelsbrug kun jij verzinnen voor het onderwerp van je training zodat je deelnemers echt het geleerde toepassen?

Inspiratie

Hieronder vind je wat inspiratie van enkele ezelsbruggetjes die je vast wel kent:

TV-TAS 
De hoofdletters geven de volgorde van de wadden-eilanden aan: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonikoog. (Rottumerplaat / Rottumeroog)

Dicht is Rechtsom, Open is Linksom 
Stel je wil de kraan van je wasmachine aanzetten. Je ziet dan niet of die open of dicht is. Of, je sluit de gasfles aan op de barbecue. Moet je de gasfles nu linksom of rechtsom draaien? Vanaf nu weet je het: Dicht is Rechtsom, Open is Linksom.

ROOD in GROOT en WIT in klein 
Rode wijn schenk je in een groot wijnglas en witte wijn in een klein wijnglas.

Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier

LSD- Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
Luister goed naar wat de ander zet en vat het vervolgens kort samen zodat je weet of je het goed hebt begrepen en de ander merkt dat je goed hebt geluisterd. Laat de ander eventueel nog aanvullen en vraag door als er nog iets niet duidelijk is.

De zon komt Op in het Oosten, en gaat Weg in het Westen

KISS 
Keep It Short and Simple. Hoe korter je boodschap hoe duidelijker deze overkomt bij de ander.

Smeer NIVEA
NIVEA staat voor Niet Invullen Voor Een Ander. Als er iets niet duidelijk is, ga dan niet invullen maar vraag na wat de ander bedoelt.

Wat kan jij verzinnen?

Hoe kun jij het geheim achter de brandstofmeter toepassen in jouw training? Of, welke ezelsbrug kan jij verzinnen om er voor te zorgen dat je deelnemers het geleerde onthouden en toepassen?

Een ezelsbrug kan ook bestaan uit een mindmap of foto. Je kunt natuurlijk ook je deelnemers hun eigen ezelsbrug laten verzinnen.
In de trainingen Train de Trainer die ik geef gebruik ik altijd de ezelsbrug van de hond en ik druk mijn deelnemers altijd op het hart om vooral de DROL niet te vergeten bij het uitvoeren van hun werkvorm. Ze kijken me altijd lachend aan, maar begrijpen me vervolgens helemaal als ik het heb over de hond en de drol.... 🙂

Ik ben heel erg benieuwd welke ezelsbrug jij kunt verzinnen voor jouw training zodat je deelnemers ook op hun werkplek het geleerde toepassen. Veel succes!