Wat mijn fitbit mij leert over praktijksimulaties (rollenspellen) - Leer Trainen vanuit je Vak

Wat mijn fitbit mij leert over praktijksimulaties (rollenspellen)

Ik heb hem! Een hele mooie paarse fitbit, gekregen van manlief. Ondertussen gesynchroniseerd en al met mijn telefoon dus volop in werking.

En.. daar komt de teleurstelling… De 10000 stappen die staan ingesteld haal ik bijna nooit. Ja, op de woensdag lukt dat als het ‘mamadag’ is en ik volop actief ben met lopen, springen en dansen. En om eerlijk te zijn, het is frustrerend dat ik het niet haal.

Een klein onderzoek onder mijn vrienden laat mij ook zien dat de meeste vrouwen hem op 8000 hebben ingesteld en de mannen op 10000.

8000 haal ik wel bijna altijd. Maar ja, omdat die op 10000 staat ingesteld krijg ik niet het vuurwerk dat je normaal krijgt als je je doel behaalt..

Zal ik mijn doelen bijstellen en het haalbaar voor mezelf maken zodat ik toch een succeservaring kan beleven?

Misschien wel..

Ik maak even een uitstapje met je naar de feedbacktraining die ik enkele weken geleden heb gegeven. Dit was een feedbacktraining voor met name laagopgeleide medewerkers. Hierin werkte ik samen met een trainingsacteur, zodat we ook echt konden oefenen met de korte theorie die de deelnemers kregen.

Natuurlijk hadden we leerdoelen opgesteld voor deze training op basis van een uitgebreide intake. Echter, we merkten ook in de praktijksimulaties die we hadden (de deelnemer voert een gesprek met de trainingsacteur aan de hand van een casus) dat het niveau nogal uiteen liep. En, dat je dus ook je doelen op dat moment moet bijstellen. Wat de ene deelnemer al heel goed beheerst is voor de andere deelnemer nog echt moeilijk.

In een praktijksimulatie vind ik het heel erg belangrijk dat iedere deelnemer een succeservaring beleeft. De deelnemer moet na afloop trots kunnen zijn op zichzelf en echt iets geleerd hebben. Wat dat is kan voor iedereen anders zijn. Aan de trainer maar vooral de trainingsacteur is het de taak om het niet te makkelijk te maken maar ook niet te moeilijk voor de deelnemer.

Kortom, durf de doelen bij te stellen voor de individuele deelnemer zodat ook deze een succeservaring beleefd en daadwerkelijk, in dit geval, feedback durft te geven!

Hmmmm, misschien toch mijn fitbit maar aanpassen naar 8000 stappen zodat ik wel een succeservaring voel en vuurwerk krijg op mijn horloge en daardoor nog gemotiveerder ben om het iedere dag te halen! …