En vanmiddag gaan we een rollenspel doen.. - Leer Trainen vanuit je Vak

En vanmiddag gaan we een rollenspel doen..

"Vanmorgen gaan we kijken naar de theorie en vanmiddag gaan we een rollenspel doen."

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Een trainer die inderdaad zei; vanmorgen gaan we kijken naar de theorie en vanmiddag gaan we een rollenspel doen.

Ik ben benieuwd wat dat met je deed…..

Had jij zin in de middag? Ik gok van niet. Althans dat is bij de meeste mensen zo als ze het woord rollenspel horen. Allemaal verschillende associaties borrelen er vaak bij deelnemers op als ze het woord horen. Oh jee, dan moet ik voor de groep mijn ding doen. En in het echt is het echt niet zo, het is echt niet realistisch. Oh nee, en dan is er ook nog zo’n trainingsacteur waarmee ik dat moet gaan oefenen.

Ik denk dat het goed is voor ons als trainers, om ons regelmatig in de rol van deelnemer te verplaatsen. 

Wat doet dat woord rollenspel met je? Het rept vaak heel veel weerstand op, bijvoorbeeld omdat deelnemers er eerder slechte ervaringen mee hebben gehad.

Toch is een rollenspel wel ontzettend leerzaam. Je leert echt oefenen met natuurlijk gedrag.

Mijn tip: Probeer het woord rollenspel te vermijden. Het meest ideale woord heb ik er ook nog niet voor gevonden. Je kunt denken aan praktijksimulatie, maar liever nog zeg ik zelf we gaan het oefenen of, we gaan kijken hoe het in de praktijk gaat. Als iemand anders een goed vervangend woord heeft, laat het me gerust weten! 

En denk natuurlijk ook goed na wat het leerdoel is en welke werkvorm (ja, ook als je het over 'rollenspellen' hebt zijn er nog heel veel verschillende werkvormen in te zetten) je daarbij het beste in kan zetten. Mocht je met een trainingsacteur werken, denk dan ook goed na over de briefing aan je acteur.

Ik ben benieuwd hoe jij de volgende keer een 'rollenspel' aankondigt. 🙂