Hebben jouw deelnemers recht op worsteling? - Leer Trainen vanuit je Vak

Hebben jouw deelnemers recht op worsteling?

Ik kijk naar buiten….

en zie het buurmeisje en de buurman. Het buurmeisje zit voor een van de eerste keren op de fiets zonder zijwieltjes.

Het kind lacht, ze heeft plezier en probeert te fietsen.
Vader zucht: “Je moet niet bang zijn, je kon het gisteren toch ook?”
Vader: “Zorg nou eens dat je een recht stuk fietst zonder fouten te maken!”

Het doet me denken aan het verhaal van de cocon en de worsteling dat ik eens las.

Een jonge man vindt op zijn trektocht door het bos een cocon van een vlinder. Hij besluit om de cocon mee naar huis te nemen en houdt de ontwikkeling van de cocon nauwlettend in de gaten.

Enkele dagen later merkt hij dat er een kleine opening in de cocon zit. Hij blijft kijken maar heeft het gevoel dat de opening niet groter wordt. De vlinder worstelt maar lijkt er niet uit te kunnen. De man krijgt medelijden en besluit de vlinder te helpen. Met een kleine schaar knipt hij voorzichtig het cocon open. De vlinder kruipt er uit.

Maar.. de vlinder heeft een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. De man blijft geduldig wachten, hij gaat er van uit dat het tijd nodig heeft voordat de vlinder zijn vleugels uit kan slaan. Helaas, ook de dagen daarna blijkt dat de vlinder nooit zal kunnen vliegen.

De jonge man dacht in al zijn goedheid de vlinder te helpen. Hij begreep niet dat de krappe cocon en de worsteling die nodig was om door de opening te kruipen zorgde voor het pompen van bloed in zijn vleugels, welke nodig was om te vliegen. De zorgzaamheid van de man diende eerder zijn comfort dan dat van de vlinder. De vlinder had de worsteling nodig.

Sommige worstelingen zijn noodzakelijk om te kunnen groeien

Wat betekent dit voor mij als trainer?

Het verhaal van het kind dat wil fietsen en het verhaal van de cocon en de worsteling geeft mij de volgende moraal mee: Iedereen leert op zijn eigen tempo, volgens zijn eigen manier. Het is aan mij als trainer om te kijken welke manier bij de deelnemer past om hem een stap verder te brengen. Iedere deelnemer heeft in mijn ogen recht op zijn eigen worsteling! En grijp daarbij als trainer niet te snel in… Iedere deelnemer mag op zijn eigen manier groeien.

Binnen die worsteling zorg ik als trainer voor een veilige leersituatie. En het creëren van een veilige leersituatie begint voor mij bijvoorbeeld al bij het versturen van de uitnodigingen.

Hebben jouw deelnemers recht op hun eigen worsteling..?!