De les van het fotorolletje - Leer Trainen vanuit je Vak

De les van het fotorolletje

Ik baalde er als klein kind altijd van als de vakantie voorbij was…

Maar, gelukkig had ik nog het uitje naar de drogist om mijn foto’s weg te brengen. Vol trots en overgave had ik geprobeerd om tijdens de vakantie de mooiste en leukste momenten vast te leggen. Na een paar dagen spanning mocht ik de foto’s ophalen. Wat heerlijk om de foto’s terug te kijken en de vakantie nog een keer te beleven.

Niet alle foto’s waren even goed gelukt. Een foto tegen de zon in genomen, een foto waarbij het lijf er op stond maar het hoofd niet.. Ik vond het niet erg en moest er om lachen. Een goede les voor de volgende keer.

Terug naar jou, als trainer

Hoe heb jij het ‘ophalen van het fotorolletje moment’ en het terugkijken op de training na afloop in jouw training ingebouwd? Wat doe jij als trainer om je deelnemers terug te laten kijken? De emoties te laten herbeleven, de fijne momenten, het geleerde terug te halen? Ik ben heel erg benieuwd!

Het zorgt er namelijk voor dat jij de kans vergroot dat je deelnemers het geleerde uit de training ook echt gaan toepassen.

Een paar tips

Houd rekening met de ‘breinregels’. Van Dinteren (2012) geeft in haar boek Brein in Training aan dat het van belang is om er als trainer rekening mee te houden dat het van belang is om deelnemers hun kennis, inzichten en vaardigheden volgens een vast schema te laten herhalen. Na 24 uur, na een week, na vier weken en na drie maanden.

Het is daarbij niet nodig om alles van de training te herhalen; een deel kan al voldoende zijn om de deelnemers weer aan de training te herinneren.

Wat kun jij als trainer bedenken om er voor te zorgen dat je deelnemers het geleerde herhalen?

Denk bijvoorbeeld aan:

  • het vormen van buddy’s; laat ze contact met elkaar zoeken na bijvoorbeeld een week en na 3 maanden
  • het versturen van foto’s, artikelen, samenvatting over de training
  • laat je deelnemers tijdens de training een videoboodschap opnemen voor zichzelf. En verstuur deze na b.v. 3 maanden.
  • laat je deelnemers een kaartje schrijven naar zichzelf
  • zoek contact met de opdrachtgever en herinner, maak ook hem mede verantwoordelijk voor het eindresultaat
  • organiseren van een terugkombijeenkomst, starten met intervisie

Ik ben benieuwd wat jij er de volgende keer aan gaat doen om er voor te zorgen dat je deelnemer ‘het ophalen van het fotorolletje moment’ beleeft. 


Inspiratie voor dit blog heb ik ondermeer gehaald uit: Dinteren, R.van (2012) Brein in training. Het ultieme breinboek voor trainers, opleiders en coaches. Zaltbommel: Thema