5 tips voor een Steengoede Training – Interview Janny van der Laan - Leer Trainen vanuit je Vak

5 tips voor een Steengoede Training – Interview Janny van der Laan

In dit interview met Suzanne Beukema van In the Spotlight vertel ik, Janny van der Laan, trainingsdeskundige en drijvende kracht achter Leer Trainen vanuit je Vak, 5 tips om een steengoede training neer te zetten.

Suzanne Beukema zei zelf het volgende over het interview:

“De ene vraag die je ALTIJD moet stellen volgens jou was echt een eye opener voor mij. Plus die verschillende werkvormen om de aandacht vast te houden, daar heb ik zelf nooit zo over nagedacht. Hoop echt voor mensen die regelmatig voor een groep staan dat ze dit gaan bekijken, want het zit bomvol goodness :)”

Suzanne Beukema Interviewster - in The Spotlight en Spreker over Feminine Power in Life, Love & Business

Wil jij ook graag de 5 tips om een steengoede training neer te zetten? Bekijk dan het interview hier:

5 Tips om een steengoede training neer te zetten

Tip 1: Verdiep je echt in de doelgroep aan wie je een training gaat geven

Ik zie helaas nog vaak dat trainers gebruik maken van hun eigen aannames. Denken: “Dit speelt er bij de groep, als ik dit programma maak dan komt het wel goed.”. Zo ontzettend zonde!

Ga het gesprek aan met je opdrachtgever en met de deelnemers.

Tip 2: Less = more!

Ik zie heel vaak dat experts/ trainers heel erg vol zijn van hun vak en ze ook zoveel mogelijk willen overbrengen op hun deelnemers. Durf echt te kiezen. Liever 1 ding goed dan 10 dingen half. Liever dat je deelnemers 1 ding weten, begrijpen en kunnen dan dat ze 10 dingen weten, het niet begrijpen en het al helemaal niet kunnen. Maak keuzes!

Tip 3: Denk alvast na over de transfer

Zorg er voor dat je deelnemers het geleerde uit jouw training ook echt kunnen toepassen. Gebruik casussen uit de praktijk, zorg voor herhaling in je training en geef de leerdoelen aan aan je deelnemers. (voorafgaand aan de training, tijdens de oefening en na afloop van de oefening)

Tip 4: Durf iets anders te doen dan een presentatie in Powerpoint of prezi

Ik zie vaak dat trainers hun hele training in Powerpoint zetten. Een presentatie op zijn tijd is echt helemaal prima, maar alsjeblieft, zet niet je hele training in een Powerpoint.

Durf andere werkvormen te kiezen. Zorg voor afwisselende methoden. De spanningsboog van mensen ligt tussen de 10 en 20 minuten dus zorg dat je iedere 20 minuten iets anders doet.

Tip 5: Gebruik niet teveel theorie

Natuurlijk gebruik je theorie in je training. En dat is ook helemaal prima. Maar.. sla er niet in door. Ook hier weer, less is more. Breng de theorie vooral in de praktijk, ga er mee aan de slag!