4 redenen waarom Interactieve Werkvormen jouw Training succesvol maken - Leer Trainen vanuit je Vak

4 redenen waarom Interactieve Werkvormen jouw Training succesvol maken

Misschien herken je het wel. Je bent gevraagd om een training te geven. Je hebt je tot in de puntjes voorbereid en start je presentatie. Al snel merk je dat de deelnemers onrustig worden. Mensen kijken op hun telefoon en beginnen met elkaar te praten.

Je reflecteert en je besluit dit moet anders. Je hebt echt de kennis in huis en wil heel graag je deelnemers meer kennis, inzichten en vaardigheden bijbrengen over jouw onderwerp. Maar hoe…

Jij weet echt veel over je vakgebied en weet van de hoed en de rand en dat is super fijn voor jouw deelnemers. Maar… je vindt het ook fijn als je deelnemers echt iets leren en aan de slag kunnen met het geleerde.

Een manier om dit te doen is de inzet van Interactieve Werkvormen 

Interactieve werkvormen zijn werkvormen / oefeningen, waarbij de deelnemers actief deelnemen aan de training. Dit in tegenstelling tot passief luisteren naar de trainer bij bijvoorbeeld een presentatie.

Interactieve werkvormen zijn niet alleen leuk, maar ze hebben ook tal van voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een presentatie. In dit blog noem ik je 4 voordelen als je interactieve werkvormen in jouw training inzet.

1: Hoge betrokkenheid van deelnemers 

Interactieve werkvormen zorgen voor een hoge betrokkenheid van de deelnemers. Ze zijn actief bezig met de inhoud van de training en worden uitgedaagd om na te denken over de hierover. Dit vergroot niet alleen het begrip en de kennis van de deelnemers, maar ook hun motivatie om actief deel te nemen aan de training.

2: Het bevorderen van samenwerking en teambuilding

Door deelnemers actief te betrekken bij de training, ontstaat er meer samenwerking en teambuilding. Ze worden uitgedaagd om samen te werken aan opdrachten en leren van elkaars inzichten. Dit kan bijdragen aan een betere samenwerking op de werkvloer. Ook hoor ik achteraf, doordat deelnemers nu samen met een werkvorm en dus met het onderwerp bezig zijn, dat ze ook op de werkplek (als ik er niet bij ben) elkaar sneller om advies vragen of met elkaar meedenken.

3: Effectiever leren

Interactieve werkvormen zijn effectiever dan passief luisteren naar een trainer. Door deelnemers actief te betrekken bij de lesstof, wordt de informatie beter onthouden en begrepen. Bovendien kunnen deelnemers hun eigen kennis toetsen en versterken door middel van oefeningen en opdrachten.

Ook vergroot je daarmee de kans dat je deelnemers het geleerde echt gaan toepassen in hun eigen (werk) situatie.

4: Meer plezier in de training

Interactieve werkvormen zijn leuk en afwisselend, wat zorgt voor meer plezier in de training. Deelnemers zijn meer gemotiveerd om deel te nemen en raken minder snel verveeld. Dit kan bijdragen aan een positieve en energieke sfeer tijdens de training.

Als je het gevoel hebt dat je training niet goed aanslaat bij de deelnemers en je merkt dat ze snel afgeleid zijn, is het tijd om te experimenteren met interactieve werkvormen. Deze werkvormen zorgen voor een hogere betrokkenheid, bevorderen samenwerking en teambuilding, maken het leren effectiever en zorgen voor meer plezier in de training.

Jij hebt de kennis in huis! 

Als je het gevoel hebt dat je training niet goed aanslaat bij de deelnemers en je merkt dat ze snel afgeleid zijn, is het tijd om te experimenteren met interactieve werkvormen. Deze werkvormen zorgen voor een hogere betrokkenheid, bevorderen samenwerking en teambuilding, maken het leren effectiever en zorgen voor meer plezier in de training.

Als trainer heb jij de kennis in huis om jouw deelnemers te laten groeien, en door de inzet van interactieve werkvormen kun je deze kennis op een effectieve en leuke manier overbrengen. Zorg ervoor dat jouw deelnemers niet alleen nieuwe kennis opdoen, maar ook de vaardigheden en inzichten krijgen die ze nodig hebben om het geleerde toe te passen in hun dagelijkse werk.

Kortom, door interactieve werkvormen toe te passen, creëer je een win-win situatie: jouw deelnemers leren meer én hebben meer plezier in de training. Dus ga aan de slag en experimenteer met verschillende werkvormen om jouw training nog effectiever en aantrekkelijker te maken! Ook voor jezelf! 😉

Wil je nu direct al inspiratie voor Interactieve werkvormen? Bestel het e-book 10 kennismakingswerkvormen voor in je Training.

Wil je hier hulp bij? 

Laat het gerust weten. Ik werk als opleidingskundige veel en heel graag samen met inhoudsdeskundigen om samen een ook didactisch goede training te maken met interactieve werkvormen die past bij jou en je deelnemers. 1 op 1 maar ook voor incompany opdrachten. Leuk als je contact met me opneemt.